« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NOVOSTI

AMD pokreće najmoćnije švedsko nacionalno superračunalo

AMD goni najjače švedsko računalo
AMD goni najjače švedsko računalo (AMD)

AMD najavljuje novo partnerstvo s Hewlett Packard Enterprise (HPE) i Kraljevskim tehnološkim institutom (KTH) u Švedskoj radi isporuke novog superračunala nazvanog Dardel. Pokretan superračunalom HPE Cray EX, Dardel sadrži AMD EPYC procesore i AMD Instinct GPU akceleratore, koji pružaju računalne performanse od 13,5 PFlops pružajući veličanstveni poticaj računalnim i inženjerskim istraživanjima u Švedskoj.

Novo superračunalo dobilo je ime u čast švedske autorice Thore Dardel i njezinog supruga, slikara Nilsa Dardela. Bit će smješteno u Stockholmskom centru za računarstvo visokih performansi (PDC) i zamijenit će švedsku nacionalnu infrastrukturu za trenutni vodeći računalni sustav u PDC-u. PDC usko surađuje s programerima vodećih HPC istraživačkih aplikacija u glavnim izazovnim područjima - poput računalne dinamike fluida, biofizike i kvantne kemije - kako bi osigurao da njihove aplikacije budu prilagođene da u potpunosti iskoriste povećanu računalnu snagu novog sustava.

Dardel sustav bit će instaliran u dvije faze. HPE će isporučiti prvu fazu sustava koja se sastoji od CPU particije i sustava za pohranu podataka prije leta ove godine. Ova početna faza računala pružit će korisnicima SNIC-a oko 65 000 CPU jezgri za izvršavanje njihovih istraživačkih izračuna. Druga faza Dardela, koja se sastoji od GPU particije, bit će isporučena kasnije ove godine na jesen. Istraživači će početi koristiti prvu fazu Dardela od srpnja ove godine, a drugu fazu od siječnja sljedeće godine.

Od svog osnutka 1827. godine, KTH Kraljevski tehnološki institut u Stockholmu izrastao je u jedno od vodećih europskih tehničkih i inženjerskih sveučilišta, kao i ključno središte intelektualnog talenta i inovacija. To je najveća švedska institucija za tehnička istraživanja i učenje i dom za studente, istraživače i fakultete iz cijelog svijeta posvećen unapređivanju znanja. KTH surađuje s industrijom i društvom kako bi pronašao održiva rješenja za neke od najvećih izazova čovječanstva: klimatske promjene, buduću opskrbu energijom, urbanizaciju i kvalitetu života brzorastuće starije populacije. Obraćamo im se vodećim svjetskim istraživanjima i obrazovanjem s velikim utjecajem u prirodnim znanostima i svim granama tehnologije, kao i u arhitekturi, industrijskom menadžmentu, urbanističkom planiranju, povijesti i filozofiji. Gotovo dvije trećine prometa od 4 milijarde kruna odnosi se na istraživanje.

Piše: Sanja Ledinek
19.03.2021. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno