« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
WOW

AMD pokreće najmoćnije superračunalo Max Planck Društva

Tvrtka Atos objavila je da je dobila povjerenje renomiranog društva Max Planck za izgradnju 20 milijuna eura vrijednog superračunala

AMD Epyc
AMD Epyc (Arhiva)
Više o

superračunalo

,

AMD

,

Max Planck društvo

Ono što ovo novo superračunalo izdvaja od bilo kojeg drugog postojećeg superračunala je to što će ga po prvi put pokretati najnovija, četvrta generacija AMD EPYC procesora - poznatog pod kodnim imenom "Genoa".

Ovi moćni procesori, temeljeni na najnaprednijoj "Zen4" mikroarhitekturi, bit će upareni s novom generacijom specijaliziranih AMD akceleratora - Instinct MI300A.

Nova generacija AMD-ovih procesorskih jedinica ići će na novu generaciju Atos platforme - BullSequana HX3000. Za jedno superračunalo, novi će stroj stići u kompaktnoj veličini od samo deset rackova ispunjenih sa 768 procesora i 192 akceleratora.

Predviđena izvedba, nakon pokretanja i optimizacije, trebala bi biti tri puta veća u vršnoj snazi u usporedbi s postojećom instalacijom superračunala u društvu Max Planck. To znači da su očekivanja u rasponu od ~35 PetaFLOPS. Za perspektivu, postojeća instalacija superračunala koristi 136.960 Intel Xeon procesora i 128 Tesla i Quadro GPU-a za postizanje 11,4 PetaFLOPS-a.

Ravnatelj Društva Max Planck, prof. Erwin Laure je istaknuo: "Računalna snaga potrebna za znanstveno istraživanje neprestano raste i vidimo nesmanjenu potrebu za računalnim kapacitetima visokih performansi. Želimo pružiti najbolju moguću podršku našim istraživačima u njihovom radu i stoga smo odlučili modernizirati naš visoko - računalni kompleks performansi.

Uz Atos i AMD, imamo prave partnere za to. Novo rješenje sigurno će ispuniti naše zahtjeve i još jednom unaprijediti znanost u ogromnim skokovima."

Piše: Sanja Ledinek
24.02.2023. 09:00:00
Novi komentar
nužno
nužno