« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
NAGRADE

Alternativna Nobelova nagrada: Greta Thunberg među dobitnicima

Alternativna Nobelova nagrada dodjeljuje se 40. put. To je priznanje za angažman u rješavanju globalnih problema. Ove godine će ona pripasti jednoj aktivistici, odvjetnici, jednom zaštitniku prašume i Greti Thunberg

I ona je tu...
I ona je tu... (Arhiva)
Više o

alternativni Nobel

,

Greta Thunberg

Kategorije u kojima se dodjeljuje Nobelova nagrada nisu bile dovoljne Jakobu von Uexkellu kako bi se progovorilo o stvarnim izazovima s kojima se čovječanstvo suočava.

Njemačko-švedski pisac i profesionalni kolekcionar poštanski maraka ustanovio je stoga "Right Livelihood Award", poznatu i kao"Alternativna Nobelova nagrada". Organizacija, sa sjedištem u Stockholmu, od 1980. godine nagrađuje osobe koje se aktivno angažiraju protiv zagađivanja okoliša, nuklearne prijetnje, kršenja ljudskih prava i iskorištavanja manjina. "Right Livelihood Foundation" svake godine dobiva više od 100 prijedloga iz cijelog svijeta. Nakon toga žiri bira dobitnike nagrade koja se uvijek dodjeljuje u prosincu.

"Gandi iz Zapadne Sahare"

Još kao tinejdžerica je postala aktivistica. Od tada se Aminatou Haidar mirnim sredstvima zalaže za neovisnost svoje domovine Zapadne Sahare. Bivša španjolska kolonija je 1975. na kratko postala neovisna. Kratko nakon toga je Maroko anektirao Zapadnu Saharu. Od tada marokanske vlasti vrše nasilje nad indogenim narodom Zapadne Afrike, Saharaca.

Haidar je postala lice pokreta koji se zalaže za samoopredjeljenje Saharaca i poštivanje osnovnih ljudskih prava. Ona je također suosnivačica i predsjednica organizacije za zaštitu ljudskih prava Collective of Sahrawi Rights Defenders (CODESA). Ona organizira prosvjede, dokumentira nasilje i stupa u štrajk glađu kako bi skrenula pozornost na situaciju u kojoj se nalazi njen narod. To su akcije koje se marokanskim vlastima ne dopadaju. Haidar je često završavala u zatvoru - bez optužnice ili sudskog procesa. Ona je sama provela četiri godine u tajnom zatvoru, izolirana od vanjskog svijeta.

U obrazloženju žirija "Right Livelihood Award" se navodi da joj se nagrada dodjeljuje "za njen nepokolebljivi nenasilni otpor, unatoč zatvorima i mučenju, u potrazi za pravdom i samoopredjeljenjem naroda Zapadne Sahare".

Službeni statistički podaci iz Kine su prvi put 2014. godine otkrili problem o kojem se prije toga šutjelo: u svakoj četvrtoj kineskoj obitelji suprug tuče suprugu. Dvije godine kasnije je vodstvo u Pekingu donijelo zakon protiv nasilja u obitelji. Bilo je to dostignuće koje proizlazi iz napornog rada aktivistica i aktivista za zaštitu prava žena poput Gui Jianmei.

Guo se ubraja u najvažnije kineske odvjetnice koje rade na zaštiti prava žena. Prošlih 25 godina su ona i njezin tim ponudile besplatnu pravnu pomoć za 120 000 žena. Više od 4000 optužnica je pokrenuto radi traženja prava žena i promicanja jednakopravnosti spolova. Ona je prva odvjetnica u zemlji kojoj je osnovna djelatnost pružanje besplatne pravne pomoći.

Guo podržava žene na nacionalnoj razini kada je riječ o temama kao što su nejednake plaće, seksualno uznemiravanje ili široko rasprostranjeni radni ugovori koji zabranjuju trudnoću. U ruralnim područjima Guo pomaže ženama kojima su uskraćena njihova prava na zemljište.

"S obzirom na dramatično povećanje ograničavanja prostora za djelovanje civilnog društva Guo Jianmei je dokazala veliku hrabrost i nevjerojatnu sposobnost pružanja otpora", priopćila je "Right Livelihood Award". Guo ovogodišnju "Alternativnu Nobelovu nagradu" prima "za njen revolucionarni i istrajni rad na osiguranju prava žena u Kini", saopćio je žiri.

Borba za autohtone stanovnike Brazila

U Brazilu nestaju tropske prašume. Svijet je zabrinut zbog posljedica po klimu. No to prije svega pogađa ljude na licu mjesta. Na to organizatori "Alternativne Nobelove nagrade" skreću pozornost ove godine. Oni dodjeljuju nagradu Davi Kopenawa, jednom od najcjenjenijih glasnogovornika autohtonih naroda Brazila.

Kopenawa pripada plemenu Yanomami, koje s oko 35 000 članova spada među najmnogobrojnija autohtona plemena Brazila. Skupa s pograničnim venecuelanskim Yanomami-područjem oni čine jednim plemenom najveći naseljeni teritorij prašume - veći od Grčke.

Kopenawa se zalaže za zaštitu prava, kulture i zemlje autohtonih stanovnika u Amazonskom području. Sve intenzivnije korištenje tropskih prašuma za poljoprivreduprijeti ne samo prirodi, nego i egzistenciji autohtonih stanovnika. 80-tih i 90-tih godina su rudari u rudnicima zlata uništili sela, ubijali ljude i prenijeli bolesti. Danas su takvi napadi ponovo u porastu.

Kopenawa je presudno sudjelovao u tome da je 1992. godine 96 000 kvadratnih kilometara površine u Brazilu proglašeno zaštićenim područjem Yanomamija.

"S obzirom na rapidni gubitak biološke raznolikosti i rastuće posljedice na promjene klime je znanje Yanomamija o tome kako oni svoju zemlju održavaju na dobrobit svih i kako je mogu dugotrajno naseljavati od najvećeg globalnog značaja", priopćili su organizatori "Right Livelihood Award"

Pokretač svjetskog pokreta

Najpoznatija dobitnica ovogodišnje "Alternativne Nobelove nagrade" je švedska aktivistica na području zaštite klime Greta Thunberg. U kolovozu 2018. godine, nekoliko tjedno uoči parlamentarnih izbora u Švedskoj, tada 15-godišnja Greta je počela školski štrajk ispred zgrade parlamenta u Stockholmu. Njen cilj: pokrenuti političare na djelovanje kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijusa. Ona je glas čitavog jednog naraštaja koja u klimatskim promjenama vidi najveću opasnost za budućnost svoje i narednih generacija.

Milijuni mladih širom svijeta su počeli slijediti ovu Šveđanku, petkom ne odlaziti u školu, nego na ulice kako bi prosvjedovali za zaštitu klime. Greta Thunberg je tako postala lice svjetskog pokreta "Fridays for Future" koji je svoj vrhunac doživio prošlog petka na globalnom štrajku za klimu.

"Njen beskompromisni način da svjetskim moćnicima kaže istinu nailazi na veliki prihvaćanje", kaže se u obrazloženju nagrade "Right Livelihood Award".

Piše: Patrick Große/DW
27.09.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno