« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZIMSKE RADOSTI

Alkohol, skije i strme padine ne idu zajedno

Kombinacija alkohola, adrenalina i velike nadmorske visine recept je za katastrofu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

skijanje

,

alkohol

,

nesreće

,

skijališta

S početkom prave zime stiže i mnogima omiljena sezona skijanja tijekom koje će se s obiteljima ili prijateljima zaputiti na neku od poznatih planina kako bi uživali u rekreaciji i druženju.

Kako uz druženje ide i pokoja čašica, a uz ležernu atmosferu nerijetko se posegne i za pokojom previše, uživanje se u djeliću sekunde može pretvoriti u nesreću s teškim posljedicama.

Mnogi u trenucima opuštanja zaboravljaju da hladnoća i veće nadmorske visine, u kombinaciji s adrenalinom koji je na strmim padinama glavna lovina, pojačavaju utjecaj alkohola na organizam.

Tomu svjedoče nesreće koje se sve češće bilježe na skijalištima diljem Europe, javlja Reuters. Samo u Francuskoj prošle je godine u nesrećama koje su nastale kao posljedica kombiniranja skija i alkohola, smrtno stradalo više od trideset većinom mladih Britanaca.

Problem je postao dovoljno velik da Britanija i Francuska pokrenu kampanju nazvanu 'Don't catch your death' u kojoj se apelira na skijaše i zimske izletnike da ne staju na skije ili snowboarde ako su pili.

Nije potrebno spominjati koliko je po život opasno stati na skije i pod utjecajem alkohola krenuti niz padinu brzinom od 50, 60 ili više kilometara na sat. Problem je istovjetan onome s pijanim vozačima jer osim svoje, ugrožava se i sigurnost svih ostalih koji se takvim osobama nađu na putu, a francuska skijališta objavila su i kako nije rijetkost da 'pripiti' skijaši skreću sa staza i u potrazi za zabavom što slučajno, što namjerno uzrokuju lavine koje mogu završiti kobno za velik broj ljudi.

Kako je uvijek bolje učiti na tuđim greškama, britanski i francuski primjeri mogu dobro poslužiti svima koji uskoro planiraju krenuti na zimovanja i skijanja. Stoga, pamet u glavu, skije na noge, a pljoske, boce, demižone i slične stvari ostavite u sobama za večernje grijanje i druženja jer uz koji promil zaista nije teško 'uhvatiti vlastitu smrt' na kakvoj strmoj padini.

11.12.2009. 10:07:00
Novi komentar
nužno
nužno