« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IRAČKI IZBORI:

Alavi ima najviše glasova u dvjema većinskim sunitskim pokrajinama

Četiri dana nakon izbora u Iraku još nisu objavljeni preliminarni rezultati u većini od 18 pokrajina u zemlji

(Getty Images)
Više o

Nuri al-Maliki

,

Irak izbori

,

Ijad Alavi

Sekularna koalicija bivšega šijitskog premijera Ijada Alavija, Irački blok, dobila je naviše glasova u iračkim pokrajinama Salah al Dinu i Dijali, u kojima živi većinsko sunitsko stanovništvo, izjavio je član izbornog povjerenstva, pozivajući se na djelomične preliminarne rezultate.

Stanovništvo Dijale je nakon Iračkoga bloka, najviše glasova dalo Iračkoj nacionalnoj alijansi te Savezu pravne države premijera Nurija al-Malikija, koji je u Salah al Dinu na trećem mjestu.

Djelomični preliminarni rezultati iračkih parlamentarnih izbora objavljeni u četvrtak pokazali su da šijitski premijer Nuri al-Maliki vodi na uglavnom šijitskom jugu zemlje. Izborno povjerenstvo objavilo je da je prema privremenim rezultatima u pokrajinama Nadžaf i Babil južno od Bagdada u vodstvu Maliki.

No ni četiri dana nakon izbora, još nisu objavljeni preliminarni rezultati u većini od 18 iračkih pokrajina, uključujući i one u kojima se očekuje velika potpora za Malikijeve suparnike.

Dužnosnici iračkog Neovisnog visokog izbornog povjerenstva (IHEC) rekli su da bi privremeni rezultati za sve pokrajine, koji se očekuju kada se prebroji najmanje 30 posto glasova, mogli biti objavljeni kasnije u četvrtak, dok se potpuni rezultati očekuju tek za više tjedana. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 22:14:20
Novi komentar
nužno
nužno