« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Right Livelihood

Aktivistima za ispravno življenje dodijeljen alternativni Nobel

Nagrađeni su borci protiv nuklearizacije i globalnog zatopljenja te zaštitnici prašume

Fotografija vijesti
Više o

Right Livelihood

,

alternativni Nobel

,

Alyn Ware

,

Rene Ngongo

,

David Suzuki

,

Catherine Hamlin

,

Jakob von Uexkull

Novozelanđanin Alyn Ware, Kongoanac Rene Ngongo, Kanađanin David Suzuki i Australka Catherine Hamlin ovogodišnji su laureati alternativnog Nobela - nagrade "Right Livelihood" (za ispravno življenje).

Ware je nagrađen za rad na promoviranju mira na Novom Zelandu, uključujući i izradu nacrta mirovnih studija koji su postali dijelom školskog kurikuluma. Prije sedam godina Ware je osnovao organizaciju Parlamentarci za neširenje nuklearnog naoružanja i razoružanje (PNND).

Ngongo je nagradu zavrijedio jer se u rodnom DR Kongu već 15 godina bori protiv krčenja prašuma, koje igraju ključnu ulogu u globalnom klimatskom sustavu.

Suzuki je nagrađen za promoviranje "društveno odgovorne uporabe znanosti" i podizanju svijesti o klimatskim promjenama.

Hamlin, koja već 50 godina u Etiopiji pomaže u liječenju žena s vaginalnim fistulama, nagrađena je za "vraćanje nade, zdravlja i dostojanstva tisućama najsiromašnijih žena u Africi".

Švedsko-njemački filantrop Jakob von Uexkull utemljio je nagradu 1980. godine "u čast i potporu ljudima koji u praksi daju egzemplarne odgovore na goruće izazove današnjice".

Nagrade se dodjeljuju na svečanosti u švedskom parlamentu u prosincu i nemaju nikakve veze s pravom Nobelovom nagradom. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 11:03:15
Novi komentar
nužno
nužno