« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SUD ODLUČIO

Aktivistica Mairead Maguire protjerana iz Izraela

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire 10 godina ne smije ući u Izrael

Mairead Maguire
Mairead Maguire (Wikipedia)
Više o

live stream

Sjevernoirska aktivistkinja za mir Mairead Maguire, dobitnica Nobelove nagrade za mir, protjerana je u noći na utorak iz Izraela u London, po odluci Izraelskog vrhovnog suda, doznaje se od ministarstva unutarnjih poslova. "Mairead Maguire protjerana je u noći na utorak u London. Operacija je protekla bez izgreda", rekla je glasnogovornica ministarstva Sabine Hadad.

Izraelski vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji, odbilo je u ponedjeljak navečer žalbu Maguire na progon i na zabranu desetogodišnjeg ulaska u Izrael.

Maguire (66) je uhićena 28. rujna po silasku iz zrakoplova u zračnoj luci Bena Guriona u Tel Avivu, kamo je doputovala u sedmodnevni posjet radi razgovora s međunarodnim aktivistkinjama za mir u Izraelu i na palestinskom teritoriju. Odmah je smještena u pritvor.

Izraelske vlasti su je već bile protjerale u lipnju, zajedno sa svim putnicima na irskom brodu s humanitarnom pomoći koji je pokušao probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

U petak je izraelski sud odbacio prvu žalbu Maguire na odluku o izgonu, ocijenivši da je u lipnju, kada je protjerana, bila propisno upozorena da deset idućih godina ne smije ulaziti u Izrael. (hina/metro-portal)

05.10.2010. 13:08:49
Novi komentar
nužno
nužno