« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JAVNI INTERES

Aktivisti završili prosvjed, ali još dežuraju u Varšavskoj

Budemo li ignorirani ili sprječavani u zastupanju javnog interesa bit ćemo prisiljeni na jače mjere građanskog neposluha, poručili su iz 'Prava na grad'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Cvjetni trg

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

Varšavska

Sedamdesetak aktivista Zelene akcije i Građanske inicijative "Pravo na grad" završili su danas nešto poslije 14 sati miran prosvjed kojim su zaustavili početak građevnih radova u Varšavskoj ulici za, kako kažu, privatnu garažu shopping centra Hoto grupe, te najavili da će nastaviti dežurati, pa i prosvjedovati, ako se radovi nastave.

Teodor Celakoski iz "Prava na grad" ocijenio je da je taj projekt "velika javna prijevara" jer je prije dvije i pol godine predstavljen kao javni interes, na osnovi prolaza koji je trebao spajati Gundulićevu ulicu i Cvjetni trg.

Najavio je kako od Gradske skupštine očekuju da dokine taj "javni interes", objasnivši da Generalni urbanistički plan (GUP) predviđa iznimno gradnju ulazno-izlaznih rampa na javnoj površini samo ako postoji javni interes.

"Danas smo na početku izvedbe projekta u kojem nema nikakva prolaza između Gundulićeve i Cvjetnog trga, nego jedan zavoj koji vodi od Cvjetnog trga do Varšavske ulice", izjavio je Celakoski i ustvrdio da je prevarena i javnost i gradska uprava.

"Budemo li ignorirani ili grubo onemogućeni da zastupamo javni interes, bit ćemo prisiljeni na jače mjere građanskog neposluha i trebat ćemo širu potporu građanstva, a sigurni smo da ćemo ju i dobiti", Teodor Celakoski, Pravo na gradPredsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević podsjetio je da je jučer grad Zagreb izdao rješenje kojim dopušta početak radova, zbog čega taj javni prostor to prestaje biti i postaje "jedna velika rampa, jedna velika rupa". Automobili bi ulazili u Varšavsku ulicu, u tu pješačku zonu, čime bi ona izgubila svoju funkciju, dodao je.

Istaknuo je da je počeo teći 15-dnevni rok za žalbu na to rješenje. Stanari se mogu žaliti ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a to su neki već učinili.

Žalbeni postupak odgađa izvršenje rješenja, što znači da danas nisu smjeli početi radovi u Varšavskoj ulici, u čemu su ih spriječili aktivisti. Zbog kršenja žalbenog postupka uputili smo prijavu građevnoj inspekciji toga ministarstva koje je obvezno izići na teren i zaustaviti radove, istaknuo je Tomašević. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 18:09:20
Novi komentar
nužno
nužno