« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SSSH PORUČUJE:

Ako se stvari ne poprave krajem svibnja pokrećemo generalni štrajk

Ako Vlada nije spremna započeti radikalne reforme kroz socijalni dijalog imat će socijalne nemire, poručila je Ana Knežević

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

SSSH

,

sindikati

,

Ana Knežević

,

generalni štrajk

,

reforme

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević na današnjoj konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu najavila je za kraj svibnja organiziranje generalnog štrajka ako Vlada kroz socijalni dijalog ne pokrene nužne radikalne reforme ponajprije poreznoga sektora, ali i lokalne samouprave, zdravstva i školstva kako bi spasila potonulo hrvatsko gospodarstvo.

U štrajk pod geslom "Ili bolje ili dolje" planiraju pozvati sve sindikalne središnjice.

"Ako se s ostalim sindikalnim središnjicama uspijemo dogovoriti generalni štrajk krajem svibnja trebao bi značiti da u Hrvatskoj sve staje", rekla je Knežević.

"Naš je moto 'Ili bolje ili dolje'. Vlada mora početi raditi na tome da se stvari u Hrvatskoj počnu mijenjati na bolje što znači da treba rasti zaposlenost i plaće, i da se trebaju otvarati proizvodna radna mjesta. Ukoliko to Vlada nije u stanju onda se treba maknuti da dođe netko drugi koji će to raditi", poručuje Knežević.

"Nužno je započeti radikalne reforme kroz socijalni dijalog. Ako je Vlada na to spremna onda smo mi to spremni raditi, a prijedlog smo dali još u listopadu prošle godine. Ako nije spremna onda će imati socijalne nemire", Ana Knežević

Vladu je optužila da na alarmantno stanje u gospodarstvu, kada svaki dan bez posla ostaje 200 ljudi, odgovara kabinetskim mjerama koje ne daju učinka.

Nizom akcija, koje SSSH organizira, žele poslati posljednje upozorenje kako Hrvatska ne bi doživjela sudbinu Grčke.

Prije mogućeg generalnog štrajka Knežević je podsjetila na niz drugih sindikalnih akcija. Otpočet će 7. travnja radničkim prosvjedom u Rijeci, potom najvjerojatnije 23. travnja slijedi štrajk solidarnosti u trajanju od jednog sata, pa prosvjedni skupovi 1. svibnja u svim većim gradovima.

Uoči konferencije za novinare u Slavonskome Brodu je održan sastanak čelništva SSSH sa županijskom povjerenicima s kojega je tamošnjem Gospodarsko-socijalnom vijeću upućen zahtjev za izvanrednom sjednicom zbog teškog stanja u brodsko-posavskom gospodarstvu. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 20:39:05
Novi komentar
nužno
nužno