« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OŠTRI ODGOVOR NA EMBARGO

Ako se nastavi pritisak Iran prestaje izvoziti naftu u EU

Ako se nastavi "neprijateljsko ponašanje" EU-a Iran će prekinuti prodaju nafte Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Nizozemskoj

Nafta je opet oružje ucjena
Nafta je opet oružje ucjena (Arhiva)

Iran će prekinuti prodaju nafte i drugim europskim zemljama, a ne samo Francuskoj i Velikoj Britaniji, nastavi li se Europa "neprijateljski ponašati" prema Teheranu, rekao je u ponedjeljak predsjednik iranske državne naftne tvrtke NIOC-a Ahmad Galebani, javlja Hina.

Galebani je, prenosi agencija Mehr, rekao da bi tom odlukom napose bili obuhvaćeni Njemačka, Španjolska, Italija, Grčka, Portugal i Nizozemska. Ova najnovija mjera je odgovor na embargo koji je Europska unija u siječnju uvela na kupnju iranske nafte, u okviru pooštravanja sankcija Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

Teheran je u nedjelju objavio da obustavlja svaku prodaju nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji, dvjema zemljama EU-a koje su se najviše zauzimale za uvođenje sankcija Iranu.

Ta je odluka ponajprije simbolična, budući da su London i Pariz gotovo potpuno prekinuli uvoz iranske sirove nafte s obzirom da potpuni embargo EU-a na uvoz iranske sirove nafte treba stupiti na snagu 1. srpnja.

Italija, Španjolska i Grčka koje kupuju najveći dio iranske sirove nafte namijenjene europskom tržištu mogle bi se ipak naći u nezgodnom položaju ako Teheran ostvari svoju prijetnju.

Iran je 2011. prodavao Europskoj uniji oko 500.000 barela sirove nafte na dan, što je gotovo 20 posto njegova izvoza.

Galebani je ipak kazao da se "taj opseg sada smanjio" ali nije rekao koliko.

20.02.2012. 15:44:42
Novi komentar
nužno
nužno