« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SMANJENJE PLAĆA

Ako im se smanje plaće, učitelji će štrajkom započeti školsku godinu

Prosječna plaća učitelja s 20 godina radnog staža, s visokom stručnom spremom, u Zagrebu iznosi 5.545 kuna

Vilim Ribić
Vilim Ribić (Ranko Suvar / CROPIX )
Više o

rebalans proračuna

,

Vilim Ribić

,

smanjenje plaća

,

štrajk učitelja

,

Vertikala sindikata obrazovanja

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja usprotivili su se danas mogućnostima smanjenja plaća javnim službama za 10 posto i najavili da će, predložili li Vlada u rebalansu proračuna smanjenje plaća, odgovoriti svim raspoloživim sredstvima, ako treba i štrajkom tako da ni školska godina ne bi počela 6. rujna.

"Nađe li se i najmanja pukotina u pravnom dijelu poduzet ćemo sve zakonom dopuštene radnje, ako treba ići i u štrajk", kazao je predsjednik Vertikale i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić napominjući kako nema pravne osnove za smanjenje plaća i kako njihove pravne službe rade na utemeljenosti moguće odluke o smanjenju plaća.

Ističe i kako sindikatima ne treba puno vremena da se organiziraju te da, nakon zakonskog roka za mirenje, mogu pokrenuti štrajk početkom školske godine. Da li će sindikati obrazovanja ići na štrajk ili druge akcije ovisi što će Vlada donijeti i preporučiti Saboru u rebalansu proračuna, kazao je Laktašić.

Tko štiti rad?Ribić je izrazio žaljenje i nezadovoljstvo stajalištima predsjednika najveće oporbene strane (SDP) Zorana Milanovića da treba smanjiti masu sredstava za plaće, a ne same plaće te pozvao SDP da se vrati radu, radnicima."U Hrvatskoj nema stranke koja štiti rad", kazao je Ribić dodajući da stranke igraju na priči krupnog kapitala, na vladavini bogatih na račun siromašnih, a to je plutokracija.

I predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić ističe da će sindikati koristiti oba instrumenta - pravna pitanja i industrijske akcije.

Ako se plaće smanje, a za to nema pravne osnove moguće su tužbe, a bude li i najmanjih dvojbi odgovorit ćemo, kaže Ribić, i štrajkom.

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja smatraju da nema razloga za smanjenje plaća u obrazovanju, jer su svoj obol dali smanjenjem osnovice za 6 posto, plaće su im ionako niske i prosvjetari su, kaže Laktašić, potplaćeni.

Po podacima koje je iznio, prosječna plaća učitelja s 20 godina radnog staža, s visokom stručnom spremom, u Zagrebu iznosi 5.545 kuna.

"Ako bi se išlo na smanjenje toga išli bi na prosjački štap i pitanje je tko bi više htio u prosvjetu", kazao je.

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja oštro su reagirali na pisanje nekih medija i napade na sindikalne čelnike, kao i napise u kojima se učitelji i srednjoškolski profesori prikazuju kao veliki neradnici koji rade 13 sati tjedno.

To nije točno, manipulira se brojkama, kažu čelnici sindikata objašnjavajući uz ostalo i da broj ugovora o radu nije jednak broju zaposlenih u školama, da u osnovnom i srednjem obrazovanju ima ljudi s više ugovora o radu.(hina/metro-portal)

17.08.2010. 15:38:56
Novi komentar
nužno
nužno