« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
TRAŽI SE MORATORIJ

Akademici žele odgodu promjena obrazovnog sustava

Dio HAZU-a zahtjeva dvogodišnju odgodu, dok dio smatra da se nema više vremena čekati.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

HAZU

,

HNOS

,

obrazovni sustav

,

curriculum

,

Vladimir Paar

,

Stanko Popović

,

učitelji-instruktori

,

Josip Milat

,

Marija Lugarić

,

Nevio Šetić

Članovi Nacionalnog vijeća za nacionalni curriculum iz redova Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti - HAZU zatražili su danas dvogodišnji moratorij na svaku značajniju promjenu u sustavu obrazovanja dok se ne steknu kadrovski uvjeti za primjenu curriculuma.

Za moratorij su se, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, zauzeli akademici Vladimir Paar i Stanko Popović, koji smatraju da su promjene nemoguće bez kadrovskih preduvjeta te da bi ih trebalo uvoditi postupno, oslanjajući se na tradiciju te na iskustva iz primjene nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS).

Paar smatra da bi u izradu curriculuma trebalo uključiti izvrsne učitelje, koji bi u dijelu svoga radnog vremena pomagali kolegama u drugim školama i pripremali ih za primjenu curriculuma.

"Moramo hitno pristupiti intenzivnom stručnom osposobljavanju učitelja i stvaranju tisuću učitelja-instruktora iz prakse za djelovanje na terenu, što je preduvjet za bilo kakvu primjenu curriculuma", rekao je Paar.

Predloženoj odgodi protivi se dekan splitskoga Filozofskog fakulteta Josip Milat. "Držim da bi zamrzavanje na dvije godine bilo do kraja opasan presedan, ne samo zato što nikad nećemo dobiti idealne uvjete za izradu curriculuma, nego zato što je to nedopustivo gubljenje vremena", rekao je Milat.

Uvjeren je da bi se u izradi curriculuma trebalo držati strategije koju je donio prvi sastav Vijeća za curriculum, raspušten prije dva mjeseca.

"Ta je strategija prihvaćena na svim razinama i nemamo ju pravo napustiti", kazao je Milat, optuživši HAZU da je preuzela funkciju Vijeća.

Odgodi curriculuma protivi se i SDP-ova zastupnica Marija Lugarić, koja je podsjetila da Hrvatska s promjenama u školstvu kasni najmanje desetljeće za drugim zemljama te da o potrebni nacionalnog curriculuma postoji stručna i politička suglasnost.

"Svako bi kašnjenje značilo nazadovanje školstva. Nama je pomalo neshvatljivo da se 2009., želimo vraćati u 2005., odnosno na HNOS-ovske modele koji nisu imali ni stručnu, ni znanstvenu afirmaciju, a nisu donijeli poboljšanje u praksi", kazala je Lugarić.

Predsjednik Vijeća Nevio Šetić prijepore u javnoj raspravi smatra normalnima. "Sve treba biti na stolu, ništa pod stolom, da bismo mogli zajedno rasti", kazao je Šetić, koji iskustva s HNOS-om i Okvirnim curriculumom smatra dobrom popudbinom Vijeća. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 15:18:25
Novi komentar
nužno
nužno