« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEZAUSTAVLJIV NAPREDAK

Ahmadinedžad: Zle svjetske sile ne mogu zaustaviti Iran

Iran je danas ujedinjen i spreman otvoriti si put prema tehnološkom napretku, ponosno kaže Ahmadinedžad

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

pregovori SAD Iran

,

Iran SAD

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je ponovno odbacio pozive na obustavu iranskog nuklearnog programa i rekao da svjetske sile ni na koji način ne mogu zaustaviti napredak njegove zemlje.

"Zle (svjetske) sile su previše beznačajne i stoga ne mogu nikako zaustaviti iranski napredak jer je Iran danas ujedinjen i spreman otvoriti si put prema tehnološkom napretku", rekao je Ahmadinedžad u gradu Zanjanu na sjeverozapadu Irana.

Izjavu je dao nakon što je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton najavila da će razgovori o nuklearnom programu između Irana i takozvane skupine 5+1 "vjerojatno" biti održani u Ženevi idućeg mjeseca.

Teheran je prihvatio 5. prosinca kao datum razgovora, ali ne i mjesto njihova održavanja jer želi da se održe u Istanbulu uz nazočnost turske vlade.

Sporan je i dnevni red razgovora jer Iran ne prihvaća da se razgovara samo o zahtjevu skupine 5+1 (koju čine Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija, Kina i Njemačka) da Teheran obustavi obogaćivanje uranija.

Ahmadinedžad je u više prigoda naglasio da Teheran neće razgovarati o nuklearnom sporu jer su nuklearna prava njegove zemlje neopoziva te se o njima ne može pregovarati.

Novinska agencija ISNA je u utorak prenijela izjavu čelnika iranske atomske organizacije Ali-Akbara Salehija da će Iran odmah nakon vjerojatnih razgovora iznijeti pojedinosti o napretku svog nuklearnog programa.

Njegove se izjave ocjenjuju kao naznaka da razgovori neće utjecati na iranske nuklearne projekte.(hina/metro-portal)

23.11.2010. 19:16:16
Novi komentar
nužno
nužno