« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KONTROLA RAĐANJA

Ahmadinedžad protiv politike 'dva djeteta'

Stopa nataliteta u Iranu danas je 1,6 posto, a nakon islamske revolucije 1979. bila je 3,2 posto; snažan zagovornik povećanja broja populacije bio je i ajatolah Homeini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

natalitet

,

NE Belene

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je treći put u samo tjedan dana da se protivi politici kontrole rađanja i pozvao je Irance da imaju više djece, javlja u četvrtak novinska agencija Isna.

"Neki kažu da treba imati dvoje djece po obitelji, što znači da za 40 godina neće ostati ništa od iranskog naroda... Vidimo opasnost i upozoravamo na starenje stanovništva", kazao je Ahmadinedžad, a prenijela je Isna.

"Prije 40 godina Zapad je zagovarao kontrolu nataliteta misleći da će s manjim brojem djece imati bolji život. No danas je njihovo stanovništvo staro, pa potiču obitelji na rađanje nudeći im financijsku potporu", kazao je i prozvao one koji oponašaju takvu "zapadnjačku" politiku.

Stopa nataliteta u Iranu danas je 1,6 posto, a nakon islamske revolucije 1979. bila je 3,2 posto. Snažan zagovornik povećanja broja populacije bio je i ajatolah Homeini.

Iran danas ima 74 milijuna stanovnika, a 1979. imao je tek 36 milijuna. U 30 godina broj stanovnika se više nego udvostručio. Danas je 70 posto Iranaca mlađe od 35 godina. Stoga je vlada 1993. godine počela ohrabrivati bračne parove da imaju samo dva djeteta. Protivnici njegova stava smatraju da Iran ekonomski nije u stanju izdržati daljnji porast populacije. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno