« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
SEKULARNI NOVITETI

Ahmadinedžad najavio barem dvije žene u vladi

Ako parlament novim ministricama izglasa povjerenje žene će postati iranske ministrice prvi puta od 1979. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Islamska Republika

,

Fatemeh Ajorlou

,

Marzieh Vahid

,

žene u vladi

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u nedjelju je tijekom gostovanja na televiziji najavio kako će najmanje dvije žene biti u budućem sastavu njegove vlade koju će parlamentu predstaviti u srijedu. Predsjednik je rekao da će za ministricu socijalne zaštite i poslova predložiti Fatemeh Ajorlou, a za ministricu zdravstva Marzieh Vahid. Ako im parlament izglasa povjerenje, prvi puta će žena postati ministrica od proglašenja Islamske Repulike 1979.

Ahmadinedžad je dodao da postoji mogućnost da još jedna žena postane ministrica, ali nije precizirao o kojem bi se ministarstvu radilo. Predsjednik nije želio komentirati pisanja tiska da će glavni pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili postati novi ministar vanjskih poslova i naslijediti Manušera Motakija.

"Popis cijele vlade će biti predstavljen parlamentu u utorak ili srijedu", rekao je predsjednikov savjetnik za tisak Ali Akbar Džavanfekr, dodajući kako će u novoj iranskoj vladi također biti dosada neviđen broj mladih ministara.

Poluslužbena agencija Mehr prenijela je najavu visokog dužnosnika Hoseina Sobhanina, potpredsjednika parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, kako se očekuje da će u novoj vladi dosadašnji ministar obrane Mostafa Mohamad Nadžar i ministar unutarnjih poslova Sadek Mahsuli zamijeniti resore. Dosadašnji zapovjednik vjerske milicije Basidži u sklopu Revolucionarne garde Hosein Taeb, mogao bi, prema tom izvoru, biti predložen za novog ministra obavještajnih službi.

Izvor: Hina

16.08.2009. 15:34:21
Novi komentar
nužno
nužno