« Biznis
objavljeno prije 7 godina
EH, DA ...

Agrokor i gužve na granica najveći problem BDP-a

Očekuje se da će hrvatske tvrtke povećati svoj udio na izvoznom tržištu, s rastom izvoza robe većim od 6 posto

Todorić i slovenski graničari su problem?
Todorić i slovenski graničari su problem? (Arhiva)
Više o

Agrokor

,

BDP

,

gužve na granicama

Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjene rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9%, dok je za 2018. blago povećala procjenu s 2,5 na 2,6%.

Nezaposlenost bi trebala nastaviti padati, iako po sporijoj stopi jer se sporije smanjuje radna snaga, prognozira EK. Reforma poreza na osobni dohodak, s daljnjim povećenjem zaposlenosti i realnih plaća, trebala bi održati ubrzanje privatne potrošnje. Investicije bi i dalje trebale rasti.

Očekuje se da će hrvatske tvrtke povećati svoj udio na izvoznom tržištu, s rastom izvoza robe većim od 6 posto, smatra EK.

BDP je u zadnjem lanjskom tromjesečju porastao 3,5 posto na godišnjoj razini, što je brže od očekivanog, pa je u cijeloj prošloj godini BDP porastao 2,9 posto. U prvom kvartalu ove godine maloprodaja i turizam imali su snažne rezultate, a povjerenje je bilo na rekordnoj razini. No industrijska proizvodnja se blago smanjila, posebice u segmentu potrošačkih dobara.

Komisija navodi da je to vjerojatno povezano s krizom u najvećoj hrvatskoj tvrtki Agrokoru, koja se suočava s problemom refinanciranja obveze ove godine. Komisija dodaje da bi nastavak rada Agrokora trebao biti osiguran nedavno aktiviranim mjerama o izvanrednoj upravi u poduzećima od sistemske važnosti.

12.05.2017. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno