« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
HND:

Agencija za elektroničke medije umiješala se u uređivanje Nove TV

HND je pozvao Sabor da nakon predsjedničkih izbora pristupi promjenama izbornog zakona

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

HND

,

Nova TV

,

DIP

,

Agencija za elektroničke medije

Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je danas duboko žaljenje što je Nova TV nakon opomene Agencije za elektroničke medije, ali i stajališta Državnog izbornog povjerenstva, bila prisiljena otkazati završno sučeljavanje predsjedničkih kandidata koje je bilo predviđeno za 23. prosinca.

Zakon o izboru predsjednika RH koji je donesen još daleke 1992. nalaže svim kandidatima pravo da pod jednakim uvjetima iznesu i obrazlože svoje izborne programe. No taj zakon nigdje ne pojašnjava na koji način televizije to iznošenje programa trebaju organizirati. S druge strane, prirodno je da svaki medij predstavljanje izbornih kandidata želi učiniti što zanimljivijim, navodi se u priopćenju.

HND drži da se opomenom na to što je Nova TV - zbog razumljivih profesionalnih, novinarskih razloga - podijelila kandidate u dvije jakosne skupine, Agencija za elektroničke medije zapravo umiješala u uređivačku slobodu kreiranja programa Nove TV.

"Želimo istaknuti da je danas pozicija komercijalnih televizija u odnosu na HRT kao javni servis građana bitno drukčija nego prije 10 ili 17 godina, a da te bitne promjene ne prate i promjene u izbornom zakonodavstvu. Stoga tražimo da Hrvatski sabor nakon predsjedničkih izbora, u dogovoru s medijskim kućama i HND-om, pristupi promjenama onih dijelova izbornih zakona koji govore o medijskom praćenju izbornih kampanja", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 20:11:31
Novi komentar
nužno
nužno