« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VELIKI PAD

Agencija Moody's znatno snizila kreditni rejting Italije

Većina analitičara očekivala je smanjenje ocjene za jednu razinu, no Moody's je snizio ocjenu Italiji za tri stupnja na "A2" prema dosadašnjoj "Aa2" uz negativne izglede

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

kreditni rejting

,

kriza eurozone

,

Standard & Poor's

,

Moody's

Zbog rizika financiranja njenog golemog duga, slabosti rasta i političke nesigurnosti, agencija Moody's snizila je kreditni rejting Italiji, svega dva tjedna nakon što je to učinila agencija Standard & Poor's, piše Hina.

Većina analitičara očekivala je smanjenje ocjene za jednu razinu, no Moody's je snizio ocjenu Italiji za tri stupnja na "A2" prema dosadašnjoj "Aa2" uz negativne izglede, što znači da bi rejting mogao još padati.

Vlada Silvija Berlusconija pokušala je pad rejtinga ublažiti kazavši da je bio očekivan i da vlada "odlučno radi na ostvarenju ciljeva u javnim financijama".

Moody's je odluku donio ponajprije zbog "porasta rizika" u financiranju golema talijanskog duga većeg od 1.900 milijarada eura (oko 120 posto BDP-a).

Drugi su razlozi loši izgledi za rast zbog slabe produktivnosti i krutosti talijanskog tržišta rada, a zatim i loši izgledi za rast na svjetskoj razini te konačno politička i ekonomska nesigurnost Italije.

Prije dva tjedna Standard and Poor's snizio je ocjenu Italiji za jedan stupanj na A/A-1 s ranijeg A+/A-1+, zbog loših izgleda rasta i "krhkosti" vlade. S&P je prva agencija koja je snizila rejting Italiji od početka dužničke krize.

Iako je Italija 14. rujna donijela plan stroge štednje radi uravnoteženja proračuna i smanjenja duga, ona ne uspijeva uvjeriti tržišta.

Ulagači nemaju povjerenja u Berlusconijevu vladu koja je podijeljena i oslabljena i oklijeva provesti oštre rezove. Sam Berlusconi suočen je s novim prostitucijskim skandalom i pozive da podnese ostavku sve snažnije upućuju mu i oporba i poslodavci.

05.10.2011. 08:13:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igrice
    05.10.2011. 19:28
    bilo je i vrijeme ...
Novi komentar
nužno
nužno