« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TRADICIONALIZAM

Afrganistanska plemenska skupština podržala partnerstvo sa SAD-om

Afganistanski čelnici prihvatili su uvjete i preporuke Loje Džirge koja je nakon završetka trodnevna zasjedanja objavila deklaraciju o odnosu sa Sjedinjenim Državama i prema talibanima

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Afganistan

,

talibani

,

strateško partnerstvo

,

Džirga

,

plemenska skupština

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai prihvatio je u subotu uvjete i preporuke Loje Džirge, velike afganistanske tradicionalne plemenske skupštine, koja je nakon završetka trodnevna zasjedanja objavila deklaraciju o odnosu sa Sjedinjenim Državama i prema talibanima, javlja Hina.

Oko 2000 zastupnika iz 34 pokrajine po završetku skupa u Kabulu poručilo je da pod određenim uvjetima pristaje na strateško partnerstvo Afganistana i Sjedinjenih Država, te na pregovore s talibanima ukoliko odustanu od nasilja.

Kabul i Washington pregovaraju o strateškom partnerstvu kojim se moraju definirati uvjeti američke vojne nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja svih NATO-ovih borbenih postrojba iz zemlje 2014. godine.

"Džirga je odlučila da je strateško partnerstvo nužno za sigurnost zemlje i u nacionalnom je interesu Afganistana", izjavio je glasnogovornik plemenske skupštine Safija Sidiki.

No, Džirga je ipak postavila neke uvjete. Izaslanici smatraju da partnerstvo mora biti potpisano na deset godina i da ga obje strane imaju jednako pravo razvrći ako to žele. SAD mora poštivati afganistanski ustav i mora jamčiti da njegov teritorij neće koristiti kao bazu za vojne napade na susjedne zemlje. U slučaju da Amerikanci moraju izvršiti neku vojnu akciju na afganistanskom teritoriju, ne smiju to činiti bez koordinacije s afganistanskim snagama, smatra Džirga.

Loja Džirga, koja okuplja predstavnike svih pokrajina, plemena, etničkih skupina i različitih dijelova civilnog društva, sastaje se rijetko, a najčešće je u to slučajevima kada treba odlučivati o najvažnijim pitanjima afganistanske politike.

Izaslanici su također dali podršku pregovorima s talibanima, ali pod uvjetom da se oni prethodno odreknu nasilja. "Svim članovima sada naoružane oporbe vrata moraju ostati otvorena ako se odreknu nasilja", navodi se u završnoj deklaraciji plemenske skupštine.

"Slušao sam vašu deklaraciju i u potpunosti je prihvaćam", rekao je Karzai. "Prihvaćam sve uvjete i preporuke iz nje", dodao je.

Afganistanski predsjednik je rekao da se "brinuo da će Džirga ili odbaciti partnerstvo ili zauzeti preblaga stajališta, ali se uvjerio da je ona razumno izložila međunarodnoj zajednici želje afganistanskog naroda".

19.11.2011. 16:30:16
Novi komentar
nužno
nužno