« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KARZAI I PUTIN

Afganistan traži pomoć Rusije

Afganistan će trebati potporu prijatelja i velikih zemalja poput Rusije, rekao je Karzai Putinu

Hamid Karzai
Hamid Karzai (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Afganistan

,

Vladimir Putin

,

Hamid Karzai

,

šverc droge

,

WDYL

Dva desetljeća pošto je službena Moskva završila katastrofalni konflikt u kojem je život izgubilo 15 tisuća sovjetskih vojnika, afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u srijedu pomoć od ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na sastanku u Sočiju gdje im se pridružio i pakistanski šef države.

Analitičari kažu da 20 godina nakon povlačenja sovjetskih snaga Rusija želi pojačati svoj utjecaj u Afganistanu i okolnim zemljama, a službena Moskva ugostila je Karzaija i pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija na razgovorima o sigurnosti i drogi.

"Dopustite da vam još jednom zahvalim na vašoj brizi za Afganistan", rekao je Karzai Medvedevu na razgovorima u ljetnoj rezidenciji ruskoga predsjednika uz Crno more. "Afganistan će trebati potporu prijatelja i velikih zemalja poput Rusije", rekao je Karzai.

Medvedev će odvojeno razgovarati sa Zardarijem i s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rahmonom, a sudjelovat će i na četverostranim razgovorima s gostima.

Rusija tradicionalno ima toplije odnose s Indijom nego s Pakistanom, ali Kremlj širi kontakte diljem Azije i Bliskoga istoka.

Rusija kritizira Ameriku i NATO

Rusija je već oštro kritizirala američku i NATO-ovu strategiju borbe protiv proizvodnje droge u Afganistanu. Medvedev je Karzaiju rekao da je trgovina afganistanskom drogom koja hrani golem problem narkomanije u Rusiji "važno pitanje za sve zemlje u regiji... I naši bi postupci morali biti sinkronizirani".

NATO je početkom ove godine odbacio ruske pozive na iskorjenjivanje afganistanskih polja maka uz obrazloženje da bi Moskva najbolje pomogla u obuzdavanju toga problema kad bi više pomagala u borbi protiv ustanka u toj zemlji.

Rusija je rekla da neće slati vojnike u Afganistan u kojem se Sovjetski Savez borio gotovo cijelo desetljeće, ali ne isključuje mogućnost opskrbe transportnim helikopterima za borbu protiv. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 17:55:23
Novi komentar
nužno
nužno