« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 5 mjeseci

Afganistan prvi priznao Kosovo

SAD, Francuska i Velika Britanija pokrenule val priznanja nove države

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

Afganistan

Vlada u Kabulu prva je jučer odlučila priznati neovisnost Kosova. Potom su to učinile i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Albanija, Turska i Velika Britanija. Priznanje Kosova najavile su Italija i Njemačka.

Naime, iako je najavio da će se o Kosovu izjasniti tek danas, američki predsjednik George W. Bush odlučio je ubrzati proces američkog priznanja. Dogodilo se to samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik sve zbunio svojom izjavom: Kosovo je neovisno. Neke su agencije požurile objaviti kako je SAD priznao Kosovo, ali su se kasnije ispravile javivši da je riječ o Bushevoj izjavi koja predstavlja korak do službenog priznanja. Potom se oglasila i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

- Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i neovisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovom povijesnom događaju - priopćila je Rice.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputio je pismo kosovskom predsjedniku u kojem mu čestita na neovisnosti, a to isto učinila je i vlada u Londonu.

“Ne znam kojeg datuma ni koje godine, ali Kosovo i Srbija bit će zajedno u Europskoj uniji.”Bernard Kouchner, šef francuske diplomacije 

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je najmanje 17 država članica odlučilo priznati neovisnost Kosova. Većina njih to će učiniti u idućih nekoliko dana.

Ostaje, međutim, nejasno kako će Kosovo moći pregovarati o približavanju Europskoj uniji, ako ga sve članice ne priznaju kao državu. (Metro)

19.02.2008. 01:41:34
Novi komentar
nužno
nužno