« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PREDIZBORNI ZAKONI

Afganistan ozakonjuje diskriminaciju žena

Proamerički predsjednik Hamid Karzai prije izbora je potpisao 'blažu' verziju ranijeg zakona koji je zbog okrutnosti kritizirao cijeli svijet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

diskriminacija

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

spolna diskriminacija

,

Human Rights Watch

Afganistan je donio zakon kojim se ozakonjuje diskriminacija prema ženama šijitske manjine, objavio je u petak Human Rights Watch.

Kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja upozorava da je riječ o izbornom manevru predsjednika Hamida Karzaija, kandidata za drugi predsjednički mandat na izborima 20. kolovoza, zakon je objavljen u afganistanskom Službenom listu 27. srpnja. O donošenju tog zakona nije bilo službene izjave, a afganistanska vlada nije bila dostupna u petak ujutro kako bi potvrdila informaciju.

Po mišljenju HRW-a, nova inačica zakona koji su u ožujku prihvatili afganistanski parlamentarni zastupnici, a potpisao predsjednik Hamid Karzai, ali nije stupio na snagu jer je uzvitlao prašinu na Zapadu gdje su ga nazvali zakonom za ozakonjenje silovanja u braku. HRW kaže da se upoznao sa završnim oblikom novog zakona koji ima velik broj nazadnjačkih članaka o pravima žena, premda oni nisu tako restriktivni kao u prvom prijedlogu.

Prema novom zakonu muž ima pravo uskratiti ženi svaku materijalnu potporu, pa i hranu, kao i čuvanje djece, ako ga ona ne zadovolji u krevetu. U tom se slučaju skrb nad djecom povjerava ocu ili djedu. Zakon također predviđa da žena mora zatražiti dopuštenje od muža ako želi raditi, a silovatelj može izbjeći sudski progon ako plati "krvarinu" silovanoj ženi, dodaje HRW.

Donošenje novog zakona dolazi netom pred predsjedničke izbore 20. kolovoza, na kojima Hamid Karzai, pošto se dogovorio s vođama najvećih entičkih i vjerskih zajednica u zemlji, ima najviše izgleda za pobjedu.

Izvor: Hina

14.08.2009. 12:22:00
Novi komentar
nužno
nužno