« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UNODC:

Afganistan je prvi svjetski proizvođač opijuma i hašiša

Hašiš afganistanskim seljacima postaje sve zanimljiviji jer je jeftiniji za uzgoj i berbu, no uzgoj maka i dalje je na prvom mjestu

(Getty Images)
Više o

UNODC

,

Afganistan opijum

,

Afganistan hašiš

Afganistan, prvi svjetski proizvođač opijuma u svijetu, postao je i glavni svjetski proizvođač hašiša te je tako pretekao Maroko, objavio je u srijedu UN-ov Ured za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

U Afganistanu se svake godine uzgoji između 1.500 i 3.500 tona hašiša, a kanabisom se zasije između 10.000 i 24.000 hektara zemlje, naveo je izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa.

Godišnji prihod od proizvodnje hašiša u Afganistanu predstavlja "između 10 i 20 posto godišnjeg prihoda opijuma koji je 2009. iznosio 438 milijuna američkih dolara", dodao je Costa. Hašiš afganistanskim seljacima postaje sve zanimljiviji jer je jeftiniji za uzgoj i berbu, no uzgoj maka i dalje je na prvom mjestu.

I mak i hašiš uzgajaju se uglavnom u područjima političke nestabilnosti, ponajviše na jugu zemlje, dok je prodaja raširena na cijelo područje Afganistana.

Prošle je godine u Afganistanu proizvedeno 6.900 tona opijuma.

Afganistanska je vlada početkom ožujka najavila plan iskorjenjivanja polja maka te je predvidjela pomoć seljacima za uzgoj drugih kultura, poput žitarica. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 11:59:36
Novi komentar
nužno
nužno