« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SOLDIER FIRST

Afganistan je pokazao da je NATO mrtvac

Operacija u Afganistanu je katastrofa, a NATO ni danas ne zna što tamo radi, otkriva kanadski general u knjizi o birokratima i ratnoj politici

(Wikipedia)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

Rick Hillier

Afganistanski glib otkrio je da se raspada Sjevernoatlantski savez koji se u sukob uključio bez istinske taktike i ne bude li drastičnih promjena, srlja u vlastitu propast, ocijenio je u svojoj knjizi kanadski general Rick Hillier.

"Afganistan je pokazao da je NATO mrtvac, da se raspada i nestat će ako se ne pronađe spasonosno rješenje", piše u svojoj autobiografiji bivši zapovjednik glavnog stožera kanadske vojske.

Umirovljeni 54-godišnji general objavio je knjigu "A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and Politics of War" u kojoj se prisjeća početka operacije.

Generali NATO-a u Bruxellesu "nisu imali nikakvu strategiju, nikakvu ideju o tome što žele izvršiti, nikakvu političko vodstvo, a vojnih snaga imali su vrlo malo", piše Hillier, koji je zapovijedao NATO-ovim mirovnim snagama u Afganistanu (ISAF) od veljače do kolovoza 2004.

Pojedine članice NATO-a više su se bavile time kako "izgraditi vlastiti feud" nego kako vojnike pripremiti za borbu.Operacija u Afganistanu je "katastrofa" i NATO, koji "ni danas nema jasnu ideju što radi u Afganistanu", "krenuo je putem kojim će uništiti svoju vjerodostojnost te izgubiti narodnu podršku svih zemalja Saveza", piše Hillier.

Europljani, na čelu s Britancima, protivili su se kanadskom kontingentu u ISAF-u, no Kanađani su dobri borci, raspoređeni na područje Kandahara gdje je žarište talibanskog pokreta.

Za rat u Iraku piše da je odvukao Amerikancima pozornost s Afganistana i da su se talibani "ohrabrili upravo u trenutku kada su uglavnom bili poraženi". Talibani su učili upravo od iračkih pobunjenika, shvatili su da "zapadne snage mogu patiti" i da je "čak moguće uništiti njihovu volju za borbom" pa su "brzo primijenili iračke tehnike uspješno napadajući zapadne snage." (hina/metro-portal)

22.10.2009. 15:49:13
Novi komentar
nužno
nužno