« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Brat bratu

Abu Dabi pomoći će Dubaiju u određenim slučajevima

Abu Dabi, bogata prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata, "birat će" kako će i kada pomoći prezaduženom susjednom Dubaiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dubai

,

Abu Dhabi

,

kriza

,

dug

,

pomoć

Izjavio je to viši dužnosnik tamošnje vlade, nakon što je svijetom zavladao strah da bi bankrot Dubaija mogao dovesti do velikog pada na svjetskim burzama. "Pregledat ćemo obveze Dubaija i pristupit ćemo im slučaj po slučaj. To, naravno, ne znači da će Abu Dabi potpisati sve njihove dugove", rekao je telefonom agenciji Reuters neimenovani dužnosnik u vladi emirata Abu Dabija.

Kriza u emiratu Dubaiju eksplodirala je u u srijedu kada je taj emirat, poznat po raskošnom životu i najvišim zgradama svijeta, objavio da će odgoditi plaćanje astronomskog duga jedne od njegovih glavnih kompanija, što je razljutilo ulagače i dovelo do oštrog pada na svjetskim burzama.

Umjesto "bianco" pomoći, selektivna pomoć tvrtkama "Dubai Inc-a", mreži gotovo suverenih industrija, poslužit će kao grubo buđenje ulagačima koji su godinama pretpostavljali da će konzervativni Abu Dabi biti jamac svom nesmotrenijem susjedu.

U pitanju 59 milijardi američkih dolara duga tvrtke "Dubai World", koju nadzire vlada, i njezinog ogranka "Nakheela", poznatog graditelja umjetnog otoka u obliku palme za imućne i slavne. Dubai je u šokantnoj objavi u srijedu odgodio plaćanje Nakheelovog duga za šest mjeseci, što je izazvalo potrese na burzama.

Abu Dabi osigurao 15 milijardi dolara pomoći

Svjetski čelnici, uključujući britanskog Gordona Browna i francuskog premijera Francoisa Fillona, izjavili su da je svjetsko gospodarstvo, koje se oporavlja od dvogodišnje financijske krize, sada dovoljno snažno da se nosi sa šokom takvih razmjera. Tržišta su se u petak počela oporavljati nakon što su banke izvan područja Zaljeva priopćile kako nisu previše izložene dugovima Dubaija.

Abu Dabi, emirat koje svoje bogatstvo zahvaljuje podatku da crpi 90 posto nafte u UAE-u, trećem najvećem svjetskom izvozniku te sirovine, već je osigurao 15 milijardi neizravne pomoći Dubaiju preko središnje banke UAE-a i dvije privatne banke iz Abu Dabija.

Središnja banka UAE-a objavila je da pozorno prati događaje kako bi osigurala da se nacionalnom gospodarstvu ne nanese nikakva šteta, rekao je u subotu njezin glasnogovornik. Po ustavu UAE-a, svaki od sedam emirata odvojeni je pravni entitet u labavoj federaciji i svaki sam nadzire svoje prirodne i financijske resurse. Savezna vlada nema zajamčeni pristup tim resursima niti je obvezna preuzeti obveze bilo kojeg emirata.

Dug "Dubai Worlda" od 59 milijardi dolara najveći je dio ukupnog duga Dubaija od 80 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

28.11.2009. 16:43:06
Novi komentar
nužno
nužno