« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SUKOB MOĆNIKA

Abramović na sudu jer je prevario i ucijenio drugog oligarha

Roman Abramovič se našao na sudu jer ga je ruski oligarh Boris Berezovski optužio za "prevaru i ucjenu", te od njega potražuje 5 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Više o

ucjena

,

prevara

,

Chelsea

,

Roman Abramovič

,

Boris Berezovski

,

sudnica

,

naftna kompanija

Vlasnik nogometnoga kluba Chelseaja Roman Abramovič "prevario je i ucijenio" drugoga ruskog oligarha Borisa Berezovskoga koji je jeftino prodao vrijedan udio u energetskoj kompaniji, rekao je odvjetnik Berezovskoga u ponedjeljak na britanskome visokom sudu.

Berezovski, kritičar Kremlja koji živi u egzilu u Londonu, kaže da ga je njegov nekadašnji poslovni partner Abramovič "natjerao" na odricanje od 21,5 posto udjela u ruskoj naftnoj kompaniji Sibnjeftu i to tek za djelić vrijednosti toga udjela.

On tvrdi da je iznevjereno povjerenje i prekršen ugovor te od Abramoviča traži odštetu veću od pet milijarda dolara.

Abramovič tvrdi da Berezovski nikad nije imao udio u vlasništvo Sibnjefta.

Obojica su bila na prvome danu suđenja i sjedila na suprotnim krajevima krcate sudnice. Očekuje se da će suđenje trajati više od dva mejseca.

Berezovski je 2001. pobjegao u Britaniju jer je kritizirao vlast tadašnjega predsjednika Vladimira Putina. On tvrdi da je odluka da proda Sibnjeft donesena zbog straha da će, odbije li, Abramovič nagovoriti Putina da intervenira te da će mu vlasnički udio eksproprirati.

04.10.2011. 08:23:56
Novi komentar
nužno
nužno