« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
konzultant doktora HOUSEA

Abraham Lincoln prikrivao rijetku genetsku bolest?

Nove metode analize DNA omogućile su uvid u do sada nepoznate činjenice

(Corbis)
Više o

DNA analiza

,

Abraham Lincoln

,

genetski poremećaji

Je li američki predsjednik Abraham Lincoln već umirao od rijetke genetske bolesti u trenutku kada ga je John Wilkes Booth ubio u kazalištu u Washingtonu 1865. godine?

Ugledni kalifornijski liječnik John Sotos vjeruje da je tako i nada se da će svoju teoriju dokazati analizom DNA 16. američkog predsjednika, javio je CNN.

Sotos, kardiolog i publicist, zatražio da mu Republikanski muzej u Philadelphiji ustupi okrvavljenu jastučnicu s Lincolnove smrtne postelje kako bi je analizirao.

Upravni odbor muzeja odbio je molbu, ali ostavio otvorenom mogućnost da se analizi pristupi u budućnosti. "Želimo imati potpunu kontrolu nad tim. Ne želimo ni najmanju mogućnost da se taj dragocjeni predmet izgubi ili ošteti", rekao je predsjednik odbora Eric Schmincke, dodavši kako će muzej uskoro sazvati skupinu stručnjaka, povjesničara i forenzičara, i saslušati njihove savjete o tome što dalje učiniti. "Za nas je ta jastučnica kao Torinsko platno. Sveta stvar koju smo dobili od veterana Građanskog rata", dodao je Schmincke.

"U zadnjoj godini mandata jako se promijenio. Izgubio je dosta na težini i stalno se žalio na umor. Uostalom, ako je imao MEN, u čovjeka njegovih godina (56) rak bi se neizbježno već razvio" Sotos

Sotos smatra da će analiza DNA dokazati da je Lincoln bolovao od bolesti poznate kao multipla endokrina neoplazija tipa 2B (MEN), koja živčane stanice i kosti potiče na pretjerani rast. Svi pacijenti s tom bolešću, ako se ne liječi, prije ili kasnije razviju rak štitnjače.

"Svi znamo kako je Lincoln umro, a ja želim znati kako je živio. Pitao bih povjesničare je li bolest možda utjecala na njegovo ponašanje tijekom Građanskog rata. Primjerice, zadnjih je mjeseci života bio nevjerojatno blagonaklon prema Jugu", rekao je Sotos, koji je i stručni konzultant popularne televizijske serije "Dr. House".

Sotos svoju tvrdnju potkrepljuje Lincolnovim dugim udovima, kvrgavim usnicama i problemima s konstipacijom, što su klasični simptomi MEN-a, rijetkog genetskog sindroma.

Ali dokaze još više nalazi u Lincolnovoj obitelji, čija su trojica od četvorice sinova umrla mlada. Jedini koji ga je nadživio nije fizički izgledao kao otac i trojica braće.

Sotos također kaže kako je Lincoln imao simptome uznapredovalog raka. "U zadnjoj godini mandata jako se promijenio. Izgubio je dosta na težini i stalno se žalio na umor. Uostalom, ako je imao MEN, u čovjeka njegovih godina (56) rak bi se neizbježno već razvio", rekao je.

"Lincoln je bio pametan čovjek i sigurno je znao da se događa nešto jako loše... ali zbog stanja u SAD-u to ne bi rekao nikome živome", tvrdi liječnik, koji je uvjeren da je 16. američki predsjednik bio na umoru i prije nego što su ga pogodili Boothovi meci. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 10:05:27
Novi komentar
nužno
nužno