« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NAKON 'KONZULTACIJA'

Abdulah Abdulah se povukao iz afganistanskih izbora

Drugi krug bit će isti kao i prvi, kratko je komentirao oporbeni predsjednički kandidat

Abdulah Abdulah
Abdulah Abdulah (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

afganistanski izbori

,

Abdulah Abdulah

Afganistanski predsjednički kandidat Abdulah Abdulah objavio je u nedjelju da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora s aktualnim predsjednikom Hamidom Karzaijem jer smatra da oni neće biti pošteni, javile su agencije.

"Neću sudjelovati na izborima 7. studenoga. Odluka nije bila laka. Do nje sam došao brojnim razgovorima i savjetovanjima s afganistanskim narodom, svojim pristašama i utjecajnim liderima", rekao je Abdulah nakon sastanka s plemenskim čelnicima u velikom šatoru zapadno od Kabula.

Abdulah, negdašnji afganistanski ministar vanjskih poslova, rekao je da se povlači iz predsjedničke utrke jer zahtjevi koje je podnio vladi i izbornom povjerenstvu kako bi se osigurali pošteni izbori nisu ispunjeni.

"Drugi krug će biti isti kao i prvi", rekao je.

Abdulah je zatražio smjenu čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva i trojice ministara koje je optužio za organiziranje prevare u prvome krugu.

Prvi krug izbora, 20. kolovoza, obilježen je talibanskim nasiljem, slabim odazivom (38,7 posto) i namještanjem rezultata u Karzaijevu korist. Prema prvim objavljenim rezultatima, aktualni predsjednik ostvario je uvjerljivu većinu u prvom krugu i proglašen je pobjednikom.

No, nakon brojnih dojava o prevarama provedena je istraga neovisnog izbornog povjerenstva koje je poništilo milijun listića i Karzaiju postotak glasova smanjilo na 49,7 i tako otvorilo put za održavanje drugog kruga. Abdulah je izbore završio s 30,6 posto glasova. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 09:55:21
Novi komentar
nužno
nužno