« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
JOŠ JEDNOM

Abas pozvao na potpunu obustavu gradnje židovskih naselja

Ono što tražimo je ono što stoji u mirovnim smjernicama, poručio je predsjednik Fataha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u ponedjeljak, tijekom posjeta Buenos Airesu, Izrael na potpuni prekid gradnje naselja.

"Ono što tražimo, i ono što stoji u mirovnim smjernicama, je da Izrael potpuno prekine gradnju naselja, uključujući i onu zbog prirodnog prirasta stanovništva", rekao je Abas na konferenciji za novinare.

Palestinski predsjednik je podsjetio da je to rekao američki predsjednik Barack Obama tijekom posjeta Kairu.

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner je ocijenila da Sjedinjene Države mogu činiti više od onoga što poduzimaju za nastavak mirovnih pregovora. Ona je rekla da "ne mogu ignorirati ulogu SAD-a u postizanju da se Izrael vrati na točku na kojoj je bio u mirovnim razgovorima".

Obama je u srijedu kritizirao najavu novih izraelskih gradnji u pripojenom istočnom Jeruzalemu, i ocijenio da će to "ozlovoljiti Palestince do te mjere da može postati opasno".

Izraelski ministar unutrašnjih poslova je dozvolio prošlog utorka gradnju 900 stanova u četvrti Gilo u istočnom Jeruzalemu. Ta izraelska inicijativa je potvrdila potpunu blokadu mirovnog procesa, dan nakon što su Palestinci najavili da će jednostrano tražiti priznanje njihove neovisnosti u granicama iz 1967.

Abas se nalazi u dvodnevnom posjetu Buenos Airesu tjedan dana nakon što je izraelski predsjednik Shimon Peres posjetio Argentinu. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 00:11:04
Novi komentar
nužno
nužno