« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AMERIČKO POSREDVOANJE

Abas načelno pristao na neizravne pregovore s Izraelom

SAD predlaže da se tri mjeseca pregovara neizravno kako bi u tom razdoblju židovska država pokazala dobru volju prema Palestincima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

mirovni pregovori

,

George Mitchell

,

Saeb Erekat

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u načelu je pristao na neizravne pregovore s Izraelom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, ali je zatražio jamstvo od Washingtona, doznaje se u ponedjeljak od visokog palestinskog dužnosnika.

Abas ipak nije odustao od svog zahtjeva za potpuni prekid gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prije nego se nastave izravni mirovni pregovori s Izraelcima, dodao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Kako bi omogućio nastavak izraelsko-palestinskih pregovora prekinutih prije više od godinu dana, SAD predlaže da dvije strane tri mjeseca pregovaraju neizravno, kako bi u tom razdoblju židovska država pokazala dobru volju prema Palestincima.

"Ti bi susreti trebali omogućiti stvaranje povoljnog ozračja i postizanje dogovora o granicama palestinske države", rekao je taj dužnosnik za agenciju France Presse, dodavši da će oni početi "20. veljače" i da će američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell posredovati između dviju strana.

"Abas još nije odgovorio na Mitchellove prijedloge, ali je zatražio objašnjenja od američke administracije koja mu treba odgovoriti za tjedan dana", Saeb Erekat

Izrael će u međuvremenu provesti Mitchellovu inicijativu u pet točaka koja će obuhvaćati oslobađanje palestinskih zatočenika i prekid izraelskog zalijetanja u gradove pod palestinskim nadzorom, dodao je.

Židovska država će usto predati Palestinskoj samoupravi nova područja koja su trenutačno pod njezinim nadzorom, odobrit će ponovno otvaranje palestinskih političkih ureda u istočnom Jeruzalemu i omogućit će dopremu građevinskog materijala u Pojas Gaze, gdje je na vlasti islamistički pokret Hamas.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat potvrdio je da je Mitchell iznio nove prijedloge, napomenuvši da Abas još nije dao svoj odgovor.

Američki predsjednik Barack Obama uvrstio je obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, prekinutih nakon rata u Gazi (27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009.), među "prioritete" svoga mandata. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 17:34:08
Novi komentar
nužno
nužno