« Lifestyle
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

9 uobičajenih stvari neobičnog porijekla

Otkrijte odakle potječu stvari kojima se svakodnevno služimo, a koje imaju dugu i neobičnu povijest

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DevianArt)
Više o

kava

,

poker

,

limun

,

denim

,

vilica

1. Denim - plave traperice oduvijek su se smatrale simbolom Amerike. No, njihova povijest ide dublje od kauboja i divljeg zapada, te se proteže u 16. stoljeće, skroz do radionica francuskih krojača iz grada Nimesa (De nimes =denim).

2. Limun - vuče porijeklo s Indonezije i Malezije, a prvi se put počeo uzgajati u jugoistočnoj Aziji i Indiji. Zahvaljujući arapskim trgovcima dospio je u Europu, negdje u doba Križarskih ratova, nakon čega su ga španjolski kolonizatori prenijeli u novi svijet.

3. Kava - još prije 1000 godina, Etiopljani su žvakali sjeme i zrno kave zbog njegovog stimulativnog efekta, a biljka se prvi put počela uzgajati u obližnjem Jemenu. Sufi mistici koristili su kavu kako bi produbili svoja duhovna iskustva. Kava je iz jemenske luke Mocha raširena arapskim trgovačkim rutama po Europi u 17. stoljeću, a kasnije i po cijelom svijetu.

4. Poker - premda ima mnoge prethodnike poput njemačkog pochena, francuskog poquea, pa čak i iranske igre as nas, poker kojeg znamo rođen je u SAD-u. Početkom 19. stoljeća se iz New Orleansa brodovima preko rijeke Mississippi proširio cijelom zemljom. Do 1830. špil karata se sa 20 proširio na 52, kako bi se u igru uključilo više ljudi, a time i povećao broj uloga.

5. Vilica - i dok su stari Grci imali veliki pribor s dva šiljka kojim su servirali meso, aristokracija Bliskog istoka iz 7. stoljeća bila je prva koja je koristila vilicu kakvu poznajemo. Negdje u 11. stoljeću prva vilica dospjela je do Venecije, u ruke bizantinske princeze, na užas lokalnog klera koji je smatrao kako je Bog stvorio prste za konzumiranje hrane. Trebalo je oko 500 godina da Talijani prihvate ovaj pribor, što postavlja pitanje kako su prije toga namatali špagete?

6. Alkohol - još se za vrijeme kamenog doba, 6000 godina prije Krista, u području Turske i Armenije cijedio sok iz grožđa. Stari Sumerani i Egipćani pravili su pivo u velikim količinama još 3500 godina prije Krista. No irački alkemičar iz 8. stoljeća zaslužan je za proces destilacije, tj. grijanja fermentirane tekućine iz koje proizlazi čisti alkohol. Nažalost, njegov lijek za mamurluk izgubljen je tijekom povijesti.

7. Mrkva - U Afganistanu se konzumiralo vrlo slično povrće još prije 5000 godina. Od onda, mrkva je uzgajana u različitim varijacijama boje i veličine. Moderno povrće kakvo poznajemo, vjerojatno su uzgojili Nizozemci u 17. stoljeću.

8. Čokolada - Maje su prve upotrijebile kakaovo zrno kako bi napravile čokoladu. Zrno se mljelo te miješalo s vodom, kukuruzom te čilijem da bi se dobilo gorko piće. Europski naseljenici nisu bili toliko entuzijastični, no kada su Španjolci čokoladni napitak donijeli u Europu i dodali mu šećer, stvorena je slastica koju obožavaju generacije. Britanska kompanije J.S. Fry & Sons izradila je prve table čokolade u 19. stoljeću.

9. Šećer - šećerna trska prvi je put uzgojena u Indiji, a od nje se pravio kristalizirani šećer još prije 3000 godina (sama šećerna trska potječe s Nove Gvineje gdje se žvakala). U Perziju je stigao oko 500. godine, no u Europi ga nije bilo sve dok ga Arapi nisu donijeli u Španjolsku 1200 godina kasnije. Čak i kad je predstavljen, još uvijek je bio preskup za običan puk. Kada su cijene konačno pale, širenje je počelo, a do 18. stoljeća postao je standard na zapadu.

20.01.2010. 15:00:44
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    PokerAS
    14.09.2010. 22:21
    new orelan je moj grad
Novi komentar
nužno
nužno