« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TKO SU ONI?

8 utjecajnih ličnosti koje nikada nisu živjele

Tako je, postoje likovi koji su nam svima poznati i koji su neizmjerno utjecali na društvo i razvoj civilizacije. Zajedničko im je to što nikada nisu živjeli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Barbie

,

big brother

,

Robin Hood

,

Djed Mraz

,

utjecajne ličnosti

1. Djed Mraz - svi se sjećamo kako su nas roditelji disciplinirali pričama o tome da nećemo dobiti darove ako budemo zločesti jer Djed Mraz sve vidi. Simpatičnog djedicu i njegov imidž popularizirala je zapravo Coca Cola još početkom 20. stoljeća.

2. Barbie - ova lutka je napredovala do statusa svjetske ikone. Nema djevojčice koja ju barem jednom nije držala u rukama, i kojoj ne predstavlja pojam idealne ljepote.

3. Robin Hood - još uvijek se vode debate je li on postojao ili ne. Bilo kako bilo, oko njegovog lika stvorena je jedna od najvećih legendi o srednjovjekovnom pljačkašu kraljevskog porijekla koji daruje siromašne. Ovo zapravo dovoljno govori da takva osoba nije mogla imati uporišta u stvarnosti, bar ne u to doba.

4. Kauboji - kauboji su bili heroji koji su zajedno sa svojim sjajnim pištoljima predstavljali moral zapadnjačkih ideala: hraborst, obranu pravde, zaštitu žena i djece. Utjecaj kaubojskih filmova neizmjerno je velik, međutim u stvarnosti se radilo o priprostim farmerima koji su jedva preživljavali u divljini Amerike.

5. Marlboro Man - prije pojave ovog lika, "pravi muškarci" nisu pušili cigarete s filtrom - to je bilo za žene. Cilj kampanje bio je pridobiti muškarce da puše Marlboro cigarete s filterom. Utjecaj ove kampanje vidljiv je i danas, a smatra se jednom od najboljih u povijesti.

6. Dedal i Ikar - danas u 24 sata možete stići s jedne strane planeta na drugu koristeći avionski prijevoz. To se možda nikad ne bi dogodilo da nije bilo mitoloških likova Dedala i Ikara. Priča kaže kako je Dedal dizajnirao mehanička krila za svog sina Ikara, i od onda se čovjek pokušava vinuti u nebo i letjeti. To se na kraju i ostvarilo.

7. Big Brother - ili Veliki Brat utjecao je na mnoge socijalne proteste toliko da ga se mora dodati na listu. Njegovo ime pojavljuje se svaki put kada vlada izbaci neki loš zakon koji koči civilne slobode. Svi prepoznaju njegovo lice, svi znaju za što se zalaže i svi su u strahu pred vizijom da nam živote ne kontrolira netko poput lika iz fikcije.

8. Romeo i Julija - ne samo da ih se treba kriviti za većinu ideja o savršenoj vezi, nego i za veliki postotak razvoda. Parovi ulaze u brak tražeći ideal vječne strasti i romantike, a kada to ispari osjećaju se prevareno te smatraju kako je brak propao. Dok u stvarnosti strastvena romansa nije bitna za uspješan brak - uzajamno poštovanje, ljubav i razumijevanje jesu.

04.04.2010. 16:30:45
Novi komentar
nužno
nužno