« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ne čudimo se...

600 šefova Hrvatske pošte palo na psihotestu

Svi testirani zaposlenici imaju višu ili visoku stručnu spremu a one koji nisu zadovoljili čeka novo radno mjesto s nižom plaćom

(Wikipedia)
Više o

Hrvatska pošta

,

psihotest

,

test inteligencije

Zaposlenici državne tvrtke Hrvatska pošta nedavno su bili podvrgnuti psihološkom testiranju. Njih 600 test nije prošlo zbog čega će biti ozbiljno kažnjeni, piše Jutarnji list.

Prije mjesec dana svi su zaposlenici s višom i visokom stručnom spremom, koji u većem dijelu obavljaju funkciju voditelja ili kontrolora poštara, dobili zadatak da riješe klasičan test inteligencije. Uz to, morali su odgovarati i na nekoliko pitanja iz opće kulture.

No, nitko ih nije upozorio da će o njihovu ishodu ovisiti karijera i plaća, pa je većina testove riješila na brzinu.

Rezultati testiranja pokazali su da velik dio 'šefova' nije zadovoljio na ispitu, kojima su iz Uprave, tvrde neki zaposlenici, poručili da ih čeka degradacija, odnosno novo radno mjesto s plaćom nižom i do 1400 kuna.

Potezi Hrvatske pošte u posljednje vrijeme govore o u prilog tome da djelatnike stvarno treba ozbiljno psihološki testirati. Tako je npr. nečijom odlukom nedavno UKINUTA DOSTAVA BRZOJAVA NEDJELJOM!? U poštama u centru Zagreba i u turističkim mjestima rade izuzetno neljubazne djelatnice - na primjer o bezobraznom odnosu prema klijentima djelatnica pošte na Britanskom trgu (koje se najbolje mogu usporediti s "ljubaznošću" gospodina Fawltyja iz serije Fawlty Towers) u tom se dijelu grada već godinama pričaju vicevi i anegdote.

Djelatnicima nitko ništa ne govori, a smatraju da se tako tvrtka želi riješiti ljudi i uštedjeti na plaćama. Možda bi bilo uputno djelatnike testirati i na ljubaznost jer kriterije najosnovnije pristojnosti ne bi zadovoljila većina šalterskih djelatnika ove institucije. Novac koji bi se uštedio na plaćama mogao bi se potrošiti na edukaciju djelatnika iz područja osnovne ljudske pristojnosti.

U Hrvatskim poštama tvrde da su testiranja obavljena u skladu s novom organizacijom i strateškom orijentacijom, prilikom čega je obavljena selekcija kadrova za nova radna mjesta. U proces odabira bili su uključeni radnici koji su radili na različitim radnim mjestima, a prije svega na onima koja se novom organizacijom ukidaju. Selekciju kadrova, tvrde u HP-u, proveli su psiholozi Ureda za upravljanje ljudskim resursima.

U Nadzornom odboru Hrvatskih pošta, na čijem čelu je ministar Božidar Kalmeta, kažu da im nitko ništa nije rekao o testu inteligencije, ali i da im Uprava to prema zakonu i ne mora kazati.

30.09.2009. 09:39:09
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    30.09.2009. 11:33
    Dobar početak, ali ja čekam da se isto napravi u svim državnim institucijama, a pogotovo u saboru i vladi (rezultate obavezno na uvid javnosti)
  2. avatar
    M_Sever (autor)
    30.09.2009. 11:39
    Poznato je koliko su 'tete' u poštama revne i ažurne. U pošti na Jarunu dok je najveća gužva za plaćanje računa radi samo jedna dok ostale slažu pisma...
Novi komentar
nužno
nužno