« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
NOVOSTI

60. Hvarske ljetne priredbe

Hvarske ljetne priredbe u svom će 60. izdanju ponuditi raznolik programa u spoju tradicijskoga i suvremenoga glazbenog, dramskoga i plesnog izričaja u koji će se posjetitelji moći uvjeriti tijekom ljetnih mjeseci

Hvarske ljetne priredbe
Hvarske ljetne priredbe (Arhiva)
Više o

program

,

Hvarske ljetne priredbe

Ovogodišnje Hvarske ljetne priredbe otvorene su na Svjetski dan glazbe u gradu Hvaru prigodnim programom na nekoliko gradskih lokacija. U programu, koji je počeo na hvarskoj Rivi, tradicionalno su sudjelovala hvarska kulturno-umjetnička društva, priopćila je u utorak Služba za odnose s javnošću grada Hvara. 

Tradicijskim plesovima predstavilo se Folklorno društvo Šaltin, program je nastavljen ispred gradske Lođe nastupom klape Bodulke, a ispred crkvice Zvijezda mora publiku je čekao mješoviti zbor GSU Stella Maris Hvar.

Potom su i publika i izvođači nastavili do Ljetne pozornice Veneranda gdje je, uz nastup klape Pharia, uslijedila i ceremonija otvaranja 60. Hvarskih ljetnih priredbi.

Raznolik program - spoj tradicijskoga i suvremenoga

"Raznolikost programa u spoju tradicijskoga i suvremenoga glazbenog, dramskoga i plesnog izričaja te trajanje festivala kroz četiri ljetna mjeseca čine ga specifičnim i šarmantnim", istaknuo je umjetnički voditelj festivala Jure Radnić.

Gradonačelnik Rikardo Novak službeno je otvorio rođendansko 60. izdanje Hvarskih ljetnih priredaba, koje se od 1961. održavaju u organizaciji tadašnje Mjesne zajednice Hvar, a potom Grada Hvara. Posebnu zahvalu uputio je prof. Milanu Lakošu koji je do umirovljenja 2016. punih 47 godina vodio i organizirao taj - jedan od najdužih i najdugovječnijih ljetnih festivala na Jadranu.

Festival će i ove godine, u organizaciji Grada Hvara i uz potporu Ministarstva kulture i medija, na živopisnim povijesnim lokacijama ugostiti velika imena hrvatske glazbene i dramske scene, iako će se održati u znatno skraćenom izdanju zbog aktualne situacije s pandemijom.

Obljetničkom izdanju festivala retrospektivnu će notu dati koncert nagrađivane hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije, a posvetu klasičnim izvođačima i skladateljima koji su desetljećima činili okosnicu hvarskih ljetnih događanja dat će virtuozi klasične glazbe - gitaristički Trio Elogio i saksofonisti Papandopulo kvarteta.

Klapsku pjesmu koja je također obilježila Hvarske ljetne priredbe, uz hvarske klape cjelovečernjim koncertom predstavit će nagrađivana splitska klapa Mriža. Tradicijsku vezanost grada Hvara i kazališta iskazat će i tri predstave Hvarskoga pučkog kazališta te gostovanje dubrovačkoga Kazališta Marina Držića s predstavom "Tramvaj zvan čežnja". Suvremena plesna umjetnost bit će predstavljena izvedbom predstave "Gore" Zagrebačkoga plesnog ansambla.

Blues izričaj na Ljetnu pozornicu Veneranda donijet će Bluzy Threesome, Tihomir Hojsak i Filip Novosel nastupit ćeprvi  put u Hvaru sa svojim etno jazz zvukom kontrabasa i tambure koji je već oduševio Europu, Ameriku i Aziju, a gypsy jazz stilom predstavit će se Zagreb Gypsy jazz kvartet.

Navedeno je i da će gradska kulturno-umjetnička društva samstalne koncerte, uz uobičajene povijesne lokacije, ove godine održati i ispred benediktinskoga samostana, na pjaceti ispred crkve sv. Duha i na stepenicama u Grodu.

Hvarske ljetne priredbe pokrenute su kao glazbena nadopuna Festivalu dramskih amatera bivše Jugoslavije koji su se održavale na Venerandi od 1957., a od 1971. Hvarsko ljeto djeluje samostalno, na različitim lokacijama u gradu Hvaru - u Franjevačkom samostanu, crkvi sv. Marka, Pjaci, Lođi, katedrali sv. Stjepana, Ljetnoj pozornici Veneranda te u Malom i Velom Grablju.

23.06.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno