« Život
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZAPAMTITE :)

6 znakova da čitate lažnu vijest

Lažne vijesti šire se internetom poput požara s ponekad nesagledivim posljedicama, pa kako ih i vi ne biste slučajno širili, evo 6 znakova koji ukazuju na činjenicu da je vijest lažna

Nemojte i vi širiti lažne vijesti!
Nemojte i vi širiti lažne vijesti! (Arhiva)
Više o

vijesti

,

senzacionalizam

,

prepoznavanje

,

lažne vijesti

Lažne vijesti sve su rasprostranjenije i stvaraju sve veći problem, kako medijima, tako i publici. Čak se i Facebook odlučio obračunati s lažnim vijestima, pa je prestižno američko sveučilište Stanford provelo istraživanje na tu temu, a javni američki radio NPR objavio je šest koraka kako prepoznati lažnu vijest.

Za NPR su savjete objavili Alexis Mantzarlis iz International Fast-Checking Networka i asistentica na odsjeku komunikacije i medija na Merrimack Collegeu, Melissa Zimdars.

1. Obratite pozornost na domenu i URL

Etablirane novinske organizacije vlasnice su svojih domena i standardnoga su izgleda, koji vam je vjerojatno poznat. Međutim, ukoliko stranica ima domenu com.co ili slično, trebali biste je dodatno proučiti, kako biste bili sigurni da joj možete vjerovati. To se tiče čak i onih stranica s takvom ekstenzijom, koje izgledaju vrlo profesionalno napravljene i koriste donekle prepoznatljiv logo.

2. Pročitajte dio "O nama"

Većina stranica imat će informacije o redakciji, tvrtki koja je vodi, članove uprave, misiju i etiku kojom se vode. Jezik koji se koristi za te izraze vrlo je izravan i bez dodataka. Ukoliko je melodramatičan i čini vam se prenapuhan, trebali biste postati sumnjičavi. Osim toga, ljude o kojima ste čitali u tom odjeljku trebali biste moći pronaći i drugdje na internetu, ne samo na toj stranici.

3. Pogledajte citate u člancima

Odnosno, nedostatak citata u tekstovima. Većina profesionalnih organizacija koristi više izvora za svaku priču, a koji se tiču područja ili polja djelovanja kojega se članak tiče. Ukoliko se radi o ozbiljnoj i kontroverznoj temi, vjerojatnije je da će tekst sadržavati brojne citate. Tražite profesore ili druge akademske građane koji pričaju o istraživanjima koje su pravili, ali pokušajte i pronaći ta istraživanja.

4. Pogledajte tko je izgovorio pojedine citate

Osim tko je rekao, važno je i što je rekao. Jesu li respektabilan izvor, koji možete provjeriti brzom pretragom na Googleu? Guglajte i citate, čak i ako se radi o eksluzivnom intervjuu za pojedini medij, vjerojatno će se izvor dotaknuti citata koje je već ranije negdje izgovorio, pa ćete ih lako provjeriti.

5. Provjerite komentare

Veliki broj lažnih ili krivih priča dijele se po društvenim mrežama. Naslovi su napisani tako da privuku pozornost čitatelja, ali morali bi i točno reći o čemu se tu radi. To u zadnje vrijeme nije slučaj. Naslovi će biti napisani bombastično i senzacionalistički i često neće imati pretjerane veze s temom članka. Takve riječi u pravilu imaju brojne komentare na Twitteru i Facebooku, pa ih pročitajte nekoliko. Ukoliko vidite opetovana upozorenja kako se radi o lažnom članku, onda je to vjerojatno istina.

6. Obrnuta pretraga slika

Slika ili fotografija trebala bi točno ilustrirati o čemu se radi u tekstu. Ukoliko sumnjate da bi članak mogao biti lažan, dođite mišem na sliku i desnim klikom miša odaberite Google pretraživanje. Ukoliko se ista ilustracija pojavljuje na mnogim člancima o različitim temama, vjerojatno ne prikazuje upravo ono o čemu ste čitali u članku, nego se radi o generičkoj ilustraciji.

08.12.2016. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno