objavljeno 25.08.2017. 15:01:00
BOŽE POMOZI

6 vrsta nemogućih zaposlenika - i što s njima

U svakom uredu postoji barem jedan od njih, svi ga trpe, a nitko si ne može pomoći. Poznato?

Kakvih sve zaposlenika ima :)
Kakvih sve zaposlenika ima :) (Arhiva)

Ne samo da problematični zaposlenici ne obavljaju svoj dio posla, već često puta onemogućavaju druge da to čine. Neki možda ne znaju ušutjeti, drugi su tako tihi da se stope s okolinom, a treće ni ne viđate- njima se ne da raditi.

Postoje i nekako uvijek opstaju unatoč tome što se baš ne iskazuju svojom produktivnošću, a evo koji su i kako se s njima nositi.

1 .Onaj koji ni sa kim ne surađuje

Arogantan, obično 'najpametniji' član koji ni sa kim ne želi surađivati jer drugi nemaju pojma i on sam zna najbolje. To su obično osobe koje su pod velikim stresom zbog straha od neuspjeha, a njima je najbolje predložiti da uzmu pauzu i malo se odmore. 

2. Prokrastinator

Ne trudi se obavljati posao, ne poštuje rokove i nije ga briga što drugi o njemu misle. Takvim ljudima posao nije izazov ili obično nemaju dovoljno vještine za posao koji obavljaju i boje se neuspjeha pa radije ništa ne rade. Njima je korisno dati iznenadan položaj vođe projekta i najaviti sankcije prekoračenja roka kako bi bili prisiljeni uključiti se u potrebne aktivnosti.

3. Glavni zabavljač

Ne zna prepoznati kada je vrijeme za zabavu prošlo, a došlo vrijeme za rad i nikoga ne shvaća ozbiljno. Takve osobe teško se koncentriraju ili traže pažnju zbog svoje arogancije ili straha od neuspjeha. S njime o tome treba ozbiljno porazgovarati u četiri oka, jer mu upozorenja pred publikom samo ideu na ruku - opet dobiva pažnju. Usto, treba mu dati veća zaduženja kako se ne bi stigao baviti nevažnim stvarima.

4. Tračer 

Karakteriziraju ga negativno raspoloženje, preveliko zanimanje za osobni život kolega i veća koncentracija na razgovor nego na posao. Oni koji stalno tračaju, pokazuju manjak samopouuzdanja i konstantnu potrebu da omalovažavanjem drugoga uzdižu sebe. Njih treba jasno i glasno upozoriti o toj vrsti ponašanja, a korisno je i uvesti nekoliko minuta dnevno u kojima će zaposlenici iznositi sve uspješno obavljene zadatke.

5. Onaj s kratkim fitiljem

Bune se, krše pravila i stvaraju grupe koje će ih 'podržavati' kako bi dokazali svoje. Njima treba dati više prilika da iznose svoje mišljenje kako bi se osjećali potrebnima i važnima, a pritom se ne bi bunili oko tuđih ideja.

6. Onaj koji izbjegava posao

Vole raditi samo u grupama kako bi smanjili potrebu vlastitog angažmana, stalno se izvlače isprikama i krase tuđim perjem. To su obično osobe kojima fali samostalnosti ili oni kojima je samo stalo do vlastitog uspjeha. Njima je potrebno dati zadatke koje će obavljati samostalno i zadati im rok kako druge ne bi mogli kriviti za loše obavljen posao.

25.08.2017. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/6-vrsta-nemogucih-zaposlenika-i-sto-s-njima/106932/