« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
5 MINUTA ZNANJA

5G mreže: sve što trebate znati

Sadašnji sadržaj za koji je potrebno nekoliko minuta preuzimanja bit će dostupan u nekoliko sekundi

5G mreže stižu
5G mreže stižu (Arhiva)
Više o

mobilne mreže

,

5G

Proizvođačima telekomunikacijske opreme, čipova i operatorima, sljedećih nekoliko mjeseci, pa čak i godina, ostaje utrka u 5G mrežama, iako, u stvari ni 4G nije dostupan svugdje. Trenutno, operatori u partnerstvu s infrastrukturnim tvrtkama vrše završna testiranja nove opreme i softver za 5G tehnologiju. Što je točno 5G mreža? Koje su prednosti? Vrijeme je da vas upoznamo s osnovnim detaljima.

5G bežična tehnologija može raditi do deset puta brže od trenutnih 4G mreža. Sadašnji sadržaj za koji je potrebno nekoliko minuta preuzimanja bit će dostupan u nekoliko sekundi.

5G osnovne tehničke specifikacije

S tehničke strane jedan najvažniji napredak u 5G je smanjenje latencije (ping) ili kašnjenja prijenosa podataka zapravo prije nego počinje. Nova generacija mreža trebala bi imati prosječni ping 4 ms u odnosu na 20 ms u sadašnjim LTE mrežama. Učinak se postiže upotrebom nove tehnologije multipleksiranja signala NOMA (Non-Orthogonal Multiple Access), koja poslužuje istovremeno više korisnika u frekvencijskim resursima. NOMA performanse mogu se dodatno poboljšati u kombinaciji s multi-input multi-output (MIMO) tehnologijom, a kako bi se poslužilo nekoliko desetaka korisnika po kanalu.

Inače, mreže pete generacije rade u nekoliko frekvencijskih pojasa:

niskim od 600-700 MHz namijenjenim predgrađima ili za IoT

srednjim za gradska gusto naseljena područja

visokim do 73 GHz koje će se koristiti za pokrivanje kritičnih lokalnih područja.

Implemetacija 5G mreža

Za razliku od današnjih mreža velikih tornjeva rasutih svakih nekoliko kilometara, 5G zahtijeva masovno implementiranje tehnologije malih ćelija kako bi se mogla nositi s eksponencijalnim rastom prijenosa podataka. Odnosno, male ćelije (bazne stanice) moraju biti puno gušće. To otvara i pitanja utjecaja njihova zračenja na zdravlje ljudi. Međutim, o tome se šuti.

5G i naglasak na IoT

Nova generacije 5G mreža standardizira IoT (internetske stvari), jer ima dovoljno kapaciteta za povezivanje svakog pojedinog uređaja izravno na mobilnu mrežu. Ne radi se samo o pametnim kućnim sustavima i elektroničkim nosivim uređajima. Mreže pete generacije dovodi u naš život i koncept pametnog grada. Omogućit će integraciju V2X (Vehicle-to-Everything) tehnologije prijevoza u jednu operativnu mrežu za razmjenu informacija o prometnim i izvanrednim situacijama na cestama. Time će se podići na viši nivo razina pouzdanosti i sigurnosti, predviđanje prometa bit će točnije, a službe za praćenje gradskog prijevoza sveprisutne. Zanimaju li vas dodatni tehničke detalje možete ih pronaći na IEEE stranici

5G i pametni telefoni

Za sada su svi poznatiji proizvođači pametnih telefona najavili podršku za 5G mreže u nadolazećim uređaje. Uglavnom to su oni koji se oslanjaju na Qualcomm i X50 modem. Također, Samsung je najavio svoj Exynos 5100 modemski čip, a Huawei ima opet svoja rješenja. Njihov CEO izjavio je da će u drugoj polovici 2019., pokrenuti nekoliko modela pametnih telefona s podrškom 5G mreža. Živi bili pa vidjeli!

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
12.01.2019. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno