« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NJEMAČKI SUD ODLUČIO

500 milijuna eura mirovina za radnike u židovskim getima

Nekadašnji radnici u židovskim getima mogu očekivati isplatu starosnih mirovina u ukupnoj vrijednosti od 500 milijuna eura, objavio je njemački sud

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

mirovine

,

Županijski sud

,

židovski radnici

Sud u Essenu je rekao da će njemačke socijalne službe provesti retroaktivno razmatranja zahtjeva za mirovinu na temelju presude suda iz 2009. u korist troje preživjelih u holokaustu koji su tražili mirovinu jer su ih na rad primorali nacisti.

Tada je savezni sud odlučio da žrtve nacizma imaju pravo na isplatu mirovina za rad na koji su bile primorane u getima tijekom Drugog svjetskog rata.

Odluke se također primjenjuje na ljude koji su bili plaćani samo hranom ili na slične načine za svoj rad.

Sud za socijalna pitanja u Essenu odgovoran je za sve zahtjeve za mirovinama nekadašnjih stanovnika geta koji danas žive u Izraelu.

Sud je procijenio da će sada biti odobreno oko dvije trećine zahtjeva. Do sada je bilo odbijeno oko 90 posto zahtjeva. Ukupno ima oko 70.000 zahtjeva od kojih 30.000 dolazi iz Izraela.

Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su u velikoj mjeri koristili prisilni rad jer je veliki dio njemačke muške radne snage bio u vojsci. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 22:33:46
Novi komentar
nužno
nužno