« Kultura
objavljeno prije 11 dana i 13 sati
ČESTITAMO

50 godina Galerije Forum

Galerija Forum osnovana je 1969. kao odraz ideje samoupravljanja, tadašnjeg političko ekonomskog uređenja: umjetnici su je organizirali s ciljem prodaje svojih radova i radova kolega

Umjetnici za umjetnike
Umjetnici za umjetnike (Arhiva)
Više o

Galerija Forum

,

50 godina

Izložba povodom pedesetogodišnjice Galerije Forum u Zagrebu otvorit će se 10.10. u 21 sat, a moći će se pogledati do 5.11.2019.

Na njoj će se pokazati fotografije iz prvih desetljeća Galerije Forum, koje je snimio fotograf Centra za kulturu i informacije Branimir Baković. Uz to, tu su i portreti Ede Murtića koje je snimio Milan Pavić i Murtićev crtež s posvetom tom fotografu, (s kojim se poznavao još od prije Drugog svjetskog rata) na katalogu iz Galerije Forum, te foto-sekvenca Josipa Vanište u Galeriji iz 2003. fotografa Mije Vesovića.

Galerija Forum osnovana je 1969. kao odraz ideje samoupravljanja, tadašnjeg političko ekonomskog uređenja: umjetnici su je organizirali s ciljem prodaje svojih radova i radova kolega. Osnivači Galerije su umjetnici: Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani, Raoul Goldoni, Zlatko Prica, Oton Postružnik, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer, Frano Šimunović, Ksenija Kantoci, Stevan Luketić, Ante Kuduz, Belizar Bahorić i Nikola Reiser, te pjesnik i političar Vlado Gotovac.

Fotografije za izložbu odabrali su Barbara Vujanović, Loreta Gudelj Barać i Feđa Gavrilović (aktualni voditelj Galerije Forum).

„Kako svjedoči ovaj odabir fotografija vezanih uz izložbe priređene sedamdesetih i osamdesetih godina te početkom ovoga stoljeća, ideja diseminacije, integracije i umrežavanja stvaralaštva članova Galerije Forum u kulturno tkivo grada, te šire, dosljedno se ostvarivala u svoj punini značenja. Posljedica je to centralne pozicije prostora i još više samoga programa koji je okupio središnja imena tadašnje hrvatske, jugoslavenske i svjetske likovne scene, poput Ive Šebalja, Nives Kavurić Kurtović, Raoula Goldonija, Ede Murtića, Ante Kuduza, Bogdana Bogdanovića, Vaska Lipovca, Richarda Mortensena, Joana Miróa i brojnih drugih.", piše Barbara Vujanović u predgovoru izložbe.

www.kic.hr

07.10.2019. 14:31:00
Novi komentar
nužno
nužno