« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Organi za promjenu

50 godina bit će gornja tjelesna granica starosti

Znanstvenici tvrde kako bi stogodišnjaci uskoro mogli imat tijela 50-godišnjaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

granica starosti

,

transplantacija organa

Polovica beba rođenih u Birtaniji doživjet će 100-tu zahvaljujući višim standardima života, no tjelesana starost mogla bi se zadržati na dobi od 50 godina. Kako bi se postiglo 50 aktivnih godina nakon 50-te, stručnjaci sa Sveučilišta Leeds potrošili su 50 milijuna funti na petogodišnje istraživanje sve u cilju pronalaska inovativnih rješenja. 

Starije bi osobe tako imale na raspolaganju nove izdržljivije implantante pa čak i tkivo koje bi sami uzgajali. Novi kukovi, koljena, srčani zalisci samo su početak, no znanstvenici smatraju kako bi se većina dijelova tijela koji propadaju starenjem dala zamijeniti.

Institut za medicinski i biološki inženjering već je napravio kuk koji može trajati vječno, u odnosu na 20 godina koliko traju današnji umjetni kukovi. Kombinacija izdržljivih legura i keramičkih spojnica osigurava da zglob izdržati 100 milijuna koraka koliko se očekuje da će ih napraviti 50-godišnja osoba do 100-te.

Razvijen je i unikatan način putem kojeg bi se tijelo trebalo poboljšati. Koncept je da se naprave tkiva, pa čak i organi koje će tijelo samo moći uzgojiti i razviti, bez problema odbacivanja. Do sada su napravljeni potpuno funkcionalni srčani zalisci.

Profesorica Christina Doyle tvrdi kako je najbitnije odmaknuti se od oslanjanja na donirane organe. ˝Tehnologija trenutno stremi k tome, no da bi se uz pomoć nje zamijenila sva donirana tkiva, trebat će 30 do 50 godina. Svaki proizvod treba biti testiran individualno.˝

20.10.2009. 22:11:03
Novi komentar
nužno
nužno