« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MODERNA ARHITEKTURA

5 nevjerojatnih zgrada

Sa zgradama koje su same energetski učinkovite, te se uklapaju u okoliš uz organske procese, ulazimo u eru kada i njihov dizajn postaje prilično fascinantan

Fotografija vijesti
Više o

dizajn

,

arhitektura

,

zgrade

5. Ministarstvo prometa u Kaliforniji (Los Angeles) - kada je Ministarstvo prometa u Kalofirniji trebalo novo sjedište obratili su se nagrađenom arhitektu Thomu Myneu, kako bi stvorio masivni kompleks, neobične forme i materijala. Zgrada koja sadrži urede, otvorena i zatvorena predvorja, amfiteatar, četiri nivoa podzemnog parkirališta, prekrivena je aluminijskim pločama koje se otvaraju i zatvaraju ovisno o klimatskim uvijetima kako bi se sačuvala energija.

4.30 St Mary Axe (London) - ovaj neboder iz 2004. koji je dizajnirala kompanija Foster + Partners jedan je od radikalnijih primjera nove arhitekture, i pokazuje zaokret u dizajnu poslovnih nebodera. Otvori u svakom katu osiguravaju prirodan ventilacijski sustav, dok vanjski oblik smanjuje efekt "tunela vjetra" koji je uobičajen za nebodere.

3. Nacionalni vodeni centar (Peking) -  Peking je iskoristio Olimpijeske igre 2008. kako bi napravio veliko uređenje infrastrukture. Jedan od takvih zahvata uključuje i Nacionalni vodeni centar, zdanje od 262,000 kvadratnih metara prekriveno posebnim materijalom koji nalikuje na vodu. Isti upija energiju od sunca, skladišti je i koristi za grijanje bazena.

2. M.H. de Young memorijalni muzej (San Francisco) - izgrađen je kao zamjena originalnom muzeju koji je ozbiljno oštećen u potresu 1989. Zgrada je sposobna pomicati se tijekom potresa te koristiti njegovu mehaničku energiju za grijanje.

1. Sjedište nacionalne televizije (Peking) - ne radi se samo o inovativnoj strukturi, već se smatralo kako je tako nešto i nemoguće izgraditi.

06.03.2010. 21:48:12
Novi komentar
nužno
nužno