« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ISTINE I LAŽI

5 mitova o video igrama

Ako gameri nešto vole kao i video igre, onda su to mitovi o tim igrama. S obzirom da su se prve pojavile početkom 1980-tih, oko njih se u međuvremenu stvorilo mnoštvo legendi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

video igre

,

mitovi

5. Video igre vode k nasilju - Dylan Klebold i Eric Harrism, dvojica tinejdžera koji su 1999. izveli napad na srednju školu Columbine, bili su česti igrači ˝Dooma˝. 17-godišnji Nijemac Tim Kretschmer ubio je 15 ljudi potezima koje je navodno ukrao iz igre ˝Counter Strike˝. Kada se mladi ogrezu o nasilje, brutalne video igrice odmah isplivaju kao glavni uzrok. Logika samo slijedi: nasilne igre stvaraju nasilnu djecu.

Zaključak se čini razumnim premda neke studije upućuju na sasvim suprotne rezultate. Studija iz 2005. obuhvatila je ljude u dobi od 14 do 68 godina starosti koji su 56 sati mjesečno igrali agresivnu igru ˝Ashteron's Call 2˝, no nikakvih zamjetnih promjena među igračima u agresivnom ponašanju nije bilo.

Ipak, ništa ne može pobiti navode da video igre potiču na nasilje kao stvarne kriminalne statistike. I dok se igrice nastavljaju prodavati, te u periodu od 1999. do 2007. bilježe rast s 5,5 na 9,5 milijardi dolara, nasilje među mladima opada. 1999., 1,763 maloljetne osobe počinile su ubojstvo u SAD-u, dok se 2007. bilježi 1,063.

4. Djevojke ne igraju video igrice - kada je krajem 1980-tih lansirana prva igraća konzola, igrice su bile uglavnom uniseks. Naslovi poput Frogger, Dig-Dug i Q-Bert bili su jednako zanimljivi i dečkima i curama. Kako su se video igre razvijale, naslovi su se više fokusirali na dječake. Javna percepcija video igara kao striktno muške zabave još uvijek ostaje, no to ne znači da ženski spol ne uzima svoj dio kolača. Od siječnja do kolovoza 2008. žene u dobi od 18 do 45 godina bile su na drugoj poziciji najvećih korisnika video igara.

3. Čipovima iz Sony Playstationa 2 može se stvoriti navođeni raketni sustav - krajem 2000. pojavila su se izvješća o tome kako je Saddam Hussein naručio velike količine ove igraće konzole. Više od 4000 konzola došlo je u Irak u samo nekoliko mjeseci, te zaobišlo embargo na oružje koji su Iraku nametnuli Ujedinjeni narodi. Jer naposljetku radi se samo o dječjoj igrački. Unatoč tome pojavila su se nagađanja kako Hussein nabavlja konzole zbog čipova kako bi stvorio raketni sustav na navođenje. No činjenice su ubrzo pokopale ovaj mit. Tehnički nitko nije sposoban povezati seriju PS2 konzola i iskoristiti njihove 128-bitne procesore kako bi stvorio softver za navođenje.

2. Pong je bila prva video igra - 1972. Ted Dabney i Nolan Bushnell, dva programera koji su osnovali Atari, stvorila su novu arkadnu igru Pong. Ova video igra najavila je rođenje nove industrije koja će ostvariti globalni prihod od 38 milijardi dolara samo 34 godine kasnije. Iako se smatra da je bila prva, Pong je zapravo imao nekoliko prethodnika. Godinu dana prije izašla je malopoznata igra Computer Space, koja drži naslov prve video igre, no u to vrijeme bila je prekomplicirana za igranje s obzirom da su svi gameri bili novaci. Pong je bila puno pristupačnija i jednostavnija te je tako stvoren mit da je bila i prva.

1. Milijuni odbačenih Atari igrica zakopane su u meksičkoj pustinji -  ponekad nešto što zvuči kao mit može ispasti i istina, barem djelomično. To je slučaj s glasinom da su milijuni Atarijevih igrica zakopani u pustinji u Meksiku. Naime, u rujnu 1983. 14 kamiona natovarenih s milijunima neželjenih Atari igara pojavilo se u pustinjskom predjelu Alamogordo. Svoj su tovar ostavili iza sebe te stvorili jedan od najranijih mitova o video igrama. No pravi razlog je puno realniji i poslovne prirode. Naime, igrice su odbačene zbog slabe prodaje. Ipak odlagalište kao takvo više ne postoji jer je cijela hrpa zabetonirana.

08.03.2010. 14:55:00
Novi komentar
nužno
nužno