« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
and now for something completely different

40 godina Monty Pythona

POGLEDAJTE VIDEO - 5. listopada 1969. emitiran je prvi skeč kultne ekipe

(Getty Images)
Više o

Monty Python

,

John Cleese

,

Terry Gilliam

,

Michael Palin

,

Terry Jones

,

Eric Idle

,

Graham Chapman

Prije točno četiri desetljeća na BBC-u je prvi put prikazan skeč „Mrtva papiga" u kojem John Cleese svojim nazalnim, iskrivljenim samoglasnicima očajnički pokušava uvjeriti vlasnika trgovine Michaela Palina kako je njegova papiga mrtva, prestala je postojati, lišena je života, počiva u  miru, otegnula je papke. Na popisu 50 najvećih trenutaka u komediji koji je objavio Channel 4 ovaj skeč našao se na visokom drugom mjestu, iza „Lou and Andy at the Swimming Pool" iz serije „Little Britain". U anketi The comedian's comedian provedenoj 2005. drugi komičari su smjestili čak 3 člana skupine među 50 najvećih komičara svih vremena. Palin je zauzeo 30., Idle 21., a Cleese drugo mjesto.

U sklopu proslave „400 godina" Letećeg cirkusa, snimljen je dokumentarac Almost the truth koji će krajem mjeseca biti dostupan na DVD-u. Dokumentarac sadrži intervjue sa svim živućim članovima skupine - Cleeseom, Palinom, Terryjem Gilliamom, Terryjem Jonesom i Ericom Idleom - te arhivske snimke Grahama Chapmana, koji je 1989. umro od raka. Intervjui su prepuni međusobnih podbadanja u klasičnom pajtonovskom stilu. Tako Cleese tvrdi da su trzavice među članovima bile uzrokovane time što Velšanin Terry Jones nije želio prihvatiti da mu je dužnost obavljati fizičke poslove za Engleze.

Razni svjetski mediji prenijeli su vijest da se komičarska skupina planira pojaviti na promociji filma u punom sastavu - dakle, sva šestorica. Da, šestorica. Obožavatelji se pitaju kako točno misle uključiti pokojnog Chapmana u priču, ali ne sumnjaju da će objašnjenje biti apsurdno, kako i priliči takvim velikanima.

Serija Monty Python's Flying Circus emitirala se od 1969. do 1974., donijela je mnoge inovacije u svijet komedije i televizije općenito, kršeći sva pravila i pomičući granice prihvatljivog na sve strane. Utjecaj Pythona na komediju danas se uspoređuje s utjecajem Beatlesa na glazbu.

Osim televizijske serije, snimili su i pet filmova: And Now For Something Completely Different (1971.), Monty Python and the Holy Grail (1975.), Monty Python's Life of Brian (1979.), Monty Python Live at the Hollywood Bowl (1982.), Monty Python's The Meaning of Life (1983.) Life of Brian, po mnogima najbolji njihov film, izazvao je i najviše kontroverzi. Religijske skupine optužile su skupinu da ismijavaju Krista i njegovo učenje. Pythonovci tvrde da to nije istina: Film nije o Isusu nego o njegovom suvremeniku Brianu (što se da naslutiti iz naslova), a radi se o satiri politike, terorizma, slijepog vjerovanja i mesijanskih kultova.

Najvidljiviji utjecaj na britansku kulturu jest činjenica da je u Oxford English Dictionary ušla riječ „pythonesque", koja označava posebnu vrstu nadrealnog, besmislenog humora karakterističnog upravo za tu skupinu. Terry Jones izrazio je razočaranje tom činjenicom, budući da je cilj Pythona bio stvoriti nešto novo što se ne da kategorizirati: „Činjenica da smo ušli u rječnik pokazuje koliko smo neuspješni."

05.10.2009. 11:09:07
Novi komentar
nužno
nužno