« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ZA UGODAN AMBIJENT

Četiri boje koje baš svaki dom mora imati

Može li boja zida poboljšati vaš seksualni život, utjecati na apetit ili reducirati stres? Vjerujte, stvarno može

Boje na zidovima nisu samo za hrabre
Boje na zidovima nisu samo za hrabre (Shutterstock)
Više o

zid

,

obrnuta kuća

,

boja

,

dom

Pogled na zapuštene zidove tjera vas u očaj? Imate još dovoljno vremena za pokret i pravac u kupovinu boja. Budite hrabri i dozvolite si malo igre s bojama. 

Bijeli interijeri djeluju vrlo profinjeno i elegantno, ali mogu i dosaditi i izgledati presterilno. Želite dodati malo boje u vaš dom, ali ne znate u kojem smjeru krenuti? Ono što automatski privlači vaše oči ne mora biti najbolje za vaš um. Vjerovali ili ne, boje igraju veliku ulogu u ljudskoj psihi, te ako se okružite određenim tonovima, možete dobiti pozitivan utjecaj na raspoloženje, efikasnost i izgled.

Kako boja utječe na prostor?

Još od djetinjstva, boja ima veliki utjecaj na nas. Može izazvati stres ako koristite nešto previše agresivno. Četiri obojana zida sobe u kojoj boravite djeluju na vašu psihu i direktno i indirektno. Većina soba obojana je u bijelo, a to je boja koja je visoko reflektivna i vibrira. Može izazvati glavobolje i napor za oči. Ima fiziološku i psihološku prisutnost te može biti sterilna i hladna. Tu pomažu slike na zidu, no generalno, treba biti oprezan kada je u pitanju previše bijele boje.

>> Kvaliteta stanovanja u boji

Koja je boja najbolja za spavaću sobu?

Tradicionalno vjerovanje je da je za spavaću sobu dobra plava boja jer opušta i smiruje. Plava je smirujuća jer je to boja neba. No ako je ne volite, postoje druge opcije i nijanse. Ako vam je boja neba previše hladna, izaberite pastelno plavu koja je toplija jer ima dodatak crvene. Ako jedna boja nije vaš osobni izbor, uvijek postoji drugo rješenje.

Postoji li boja koja može poboljšati ljubavni život?

Crvena je senzualna, no nije uvijek prikladna. Svjetlocrvena može biti previše jaka. Možete uzeti varijaciju crvene, poput roze, koja budi nježnost i romantiku.

>> 5 načina na koje možete brzo i jeftino urediti dom

Idealna boja za dječju sobu?

Većina dječjih soba previše stimulira, previše se toga događa. Generalno, hladnije boje su najbolje, plava, zelena ili ljubičasta jer smiruju. Možete stvoriti ugodan ambijent i bez previše mješanja boja i nepotrebnih detalja. Pobrinite se da djeca vole boju kojom ćete dekorirati njihovu sobu. Većina roditelja ima svoje ideje o tome kako bi trebala izgledati soba njihove djece, no neka i ona izraze mišljenje.

Što je s kuhinjom?

Tople boje potiču apetit, posebno narančasta. Crvena je prva boja u prirodi koja mami ljude da jedu bobice. Narančasta je kombinacija crvene i žute. Žuta asocira na domaću hranu, a također potiče da jedete više stoga je treba umjereno dozirati.

01.07.2014. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno