« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DEUTSHCE WELLE

3D televizori osvajaju svijet

POGLEDAJTE GALERIJU - 3D televizija bacila je u sjenu sve ostale trendove na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Berlinu

3D televizija
3D televizija (Getty Images)
Više o

3D televizor

,

3D televizija

,

3D

,

tajne svemira

,

stvaranje svemira

U Berlinu je u petak počeo 50. Međunarodni sajam potrošačke elektronike, ili skraćeno IFA. Sajam je dosad uvijek bio dobar pokazatelj novih trendova, a ove godine svi pričaju o dva trenda u domeni proizvodnje televizora.

Tehnika koja oduševljava je postojala već 1924. godine, kad je u Berlinu održan prvi "Veliki njemački sajam konzumne elektronike". Tada su još prvi televizijski prijamnici s katodnom cijevi bili najveća atrakcija. Elektronska komunikacija je krenula svojom uzlaznom putanjom, što je fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Albert Einstein 1930. godine ovako komentirao:    

''Kada čujete radio i pogledate televizijsku sliku, onda imajte na umu kako su ljudi došli u posjed toga predivnog alata priopćavanja. Praizvor svih tehničkih dostignuća je božja radoznalost i nagon za igranjem stvarajućeg i mozgajućeg istraživača te ništa manje i konstruktivna maštovitost tehničkog izumitelja."

3D ostale trendove baca u sjenu

Radoznalost, nagon za igranjem i konstruktivna maštovitost su osobine koje su danas tražene kao nikad ranije. Radio, televizija, računalo...sve te sprave su u modernom svijetu već dio svakog domaćinstva. Kako, dakle, danas konzumenta navesti na to da pored postojećih elektronskih sprava kupi bilo što novo?

>> Piratima su 3D filmovi prevelik zalogaj - zasad

Više od 10.000 novih proizvoda se svake godine premijerno predstavi samo na Sajmu potrošačke elektronike u Berlinu. U prodaju dolaze samo ako predstavljaju nešto spektakularno novo. 2005. godine to je bio prelazak iz ere televizora s katodnom cijevi u eru tankih TV ekrana. Istovremeno je HDTV, televizija visoke rezolucije, slavila europsku premijeru.

Ove godine to je 3D, odnosno trodimenzionalna televizija, koja sve ostale trendove baca u sjenu, naglašava direktor sajma Jens Heithecker: ''Na najmanje polovici štandova TV ponuđača su izloženi novi 3D televizori. Možete zaista uživo vidjeti kako 3D funkcionira, bilo na projektoru ili ispred TV-a ili pak kako snimati 3D videokamerom."   

>> Pretvorite svoju sliku u Avatara!

40.000 3D televizora već je prodano u Njemačkoj. Oko 40 posto stanovnika razmišlja o tome da u sljedeće tri godine nabavi jedan takav televizor. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ne treba pasti u euforiju. Rainer Hecker, predsjedatelj nadzornog odbora njemačkog društva za zabavnu i komunikacijsku elektroniku, smatra da će se trend prije razvijati u smjeru stapanja televizora i interneta u jednu spravu, odnosno u neku vrstu hibridnog televizora.

Takve ponude se, naravno, također mogu naći na ovogodišnjem sajmu u Berlinu. Trend koji je, međutim, isto tako sve očitiji posljednjih godina je i spajanje kućanskih aparata sa zabavnom elektronikom. Tako se ove godine na IFA-i može pronaći čak i perilica za pranje rublja kojom možete daljinski upravljati pomoću iPhonea.

Izvor: Deutsche Welle

04.09.2010. 13:08:00
Novi komentar
nužno
nužno