« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
AFGANISTAN

365 talibanskih vođa likvidirano u posljednja tri mjeseca

Specijalne snage, uglavnom iz američkih redova, ubile su u Afganistanu ukupno 365 talibanskih vođa u tri mjeseca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

talibani Afganistan

Specijalne snage međunarodne koalicije ubile su 365 talibanskih vođa u posljednja tri mjeseca u Afganistanu, piše u četvrtak njemački časopis "Der Spiegel" na internetskoj stranici.

Elitni vojnici, uglavnom američki, likvidirali su srednji i viši kadar gerile u specijalnim operacijama između 8. svibnja i 8. kolovoza, navodi "Der Spiegel", koji se poziva na povjerljivi sastanak glavnog stožera međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) s diplomatima i vojnicima. Istodobno je uhićeno 1395 osumnjičenika, dodaje časopis.

U lipnju je bivši glavni zapovjednik ISAF-a, američki general Stanley McChrystal otkrio novinarima da su specijalne američke snage, čiji se broj u Afganistanu gotovo utrostručio u godinu dana, u posljednja tri mjeseca ubile ili zarobile 121 talibanskog vođu.

>>Afganistan: Al-Kaida manje opasna nego prije 

Cilj takvih operacija, koje su se u 82 posto slučajeva provodile noću i koje su dio "strategije američkih snaga protiv pobunjenika", bio je obezglaviti talibanski pokret.

U ponedjeljak je glavni zapovjednik ISAF-a, američki general David Petraeus ocijenio da su NATO-ove snage potisnule talibane u nekim pokrajinama, ali u drugima ih čekaju "teške borbe".

26.08.2010. 20:29:55
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.08.2010. 21:55
    moš mislit... i onda će nakon par godina reć: uups, to su ipak bili civili :-P
Novi komentar
nužno
nužno