objavljeno 28.07.2022. 13:14:37
SAVJETI

3 voća i povrća koje treba izbjegavati uz neke lijekove

Određena hrana može ometati lijekove na recept—a mnogi ljudi nisu svjesni potencijalnih opasnosti

Na što treba paziti?
Na što treba paziti? (Arhiva)

Ovo su 3 lijekova koji se prema mišljenju stručnjaka ne smiju uzimati s određenom hranom

Banane i ACE inhibitori - banane, sol, naranče i zeleno lisnato povrće ne smiju se uzimati s ACE inhibitorima, koji se često propisuju za liječenje krvnog tlaka ili zatajenja srca. Stručnjaci upozoravaju da su te namirnice bogate kalijem, koji pomaže u pružanju signala stanicama srčanog mišića, piše portal Eatthis.

Lijekovi i sok od grejpa - sok od grejpa ne treba uzimati s određenim lijekovima, uključujući antihistaminike, statine i lijekove za liječenje visokog krvnog tlaka. "Sok omogućuje da više lijeka uđe u krv", kaže dr. Shiew Mei Huang iz FDA. "Kada ima previše lijeka u krvi, možete imati više nuspojava."

Razrjeđivači krvi i lisnato povrće - lisnato povrće poput špinata bogato je vitaminom K, što može ometati razrjeđivače krvi. "Ono što biste trebali pokušati učiniti je zadržati približno isti unos hrane bogate vitaminom K svaki dan", kaže dr. Fran Burke. "Na primjer, ako jedan dan pojedete jednu porciju brokule, sljedeći biste trebali planirati jesti jednu porciju hrane s visokim sadržajem vitamina K i tako dalje".

28.07.2022. 13:14:37
http://m.metro-portal.hr/3-voca-i-povrca-koje-treba-izbjegavati-uz-neke-lijekove/138687/