objavljeno 24.08.2016. 09:01:00
PRIMJENITE

3 pravila za usporavanje starenja i dug život

Način života u razvijenom svijetu ključni je faktor ubrzavanja starenja, jer je prehrana bogata kalorijama, prepuna proteina i masnoća, no ujedno i vrlo, vrlo nezdrava

Ako želite dugo biti mladi, pridržavajte se ovih savjeta
Ako želite dugo biti mladi, pridržavajte se ovih savjeta (Arhiva)

Starenje je, barem tako tvrde znanstvenici, posljedica rada metabolizma, preciznije, procesa kojim tijelo pretvara hranu u energiju. S godinama se taj proces usporava i neke stanice prestaju učinkovito djelovati, što ima negativne posljedice po zdravlje.

Dakle, proces je nezaustavljiv, ali se može usporiti jer je metabolizam usko povezan s hranom koju unosimo, pa se ključ dugovječnosti i mladolikosti krije - u tanjuru.

Loša vijest za zapadnjake je činjenica da je način života u razvijenom svijetu ključni faktor ubrzavanja starenja, jer je prehrana bogata kalorijama, prepuna proteina i masnoća, no ujedno i vrlo, vrlo nezdrava.

Kad se tome pribroji sjedilački način života i toksini kojima smo izloženi u okolini, dobivamo smrtonosnu kombinaciju koju treba izbjegavati pod svaku cijenu. 

Istraživanja su pokazala da postoje tri stvari koje će nam uspješno produžiti život i osigurati mladenački izgled:

1. Mediteranska prehrana
2. Smanjeni unos kalorija
3. Redovita tjelovježba

Stoga, kako živimo u zemlji gdje postoje apsolutno svi preduvjeti za dug život i lijepu starost, vrijeme je da se zapitate - gdje ja to griješim?

24.08.2016. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/3-pravila-za-usporavanje-starenja-i-dug-zivot/99764/