objavljeno 03.04.2016. 14:01:00
MLJAC

3 namirnice koje obavezno treba jesti - iako su "nezdrave"

Neke namirnice prati stigma nezdravih, iako se zapravo radi o hrani koja je za naše tijelo i više nego dobra, a evo tri koje su najčešće na tapeti

Pivo je nepravedno optuženo za pivski trbuh
Pivo je nepravedno optuženo za pivski trbuh (Arhiva)

Zdrava prehrana nije jednostavna, barem ako slušamo nutricioniste koji svako malo otkrivaju nove istine o određenim namirnicama, pa tako neke koje su bile na stupu srama vrlo brzo prelaze u kategoriju zdrave hrane.

Upravo je to slučaj sa sljedeće tri namirnice koje su dugo optuživane za štetan utjecaj na zdravlje, no zapravo to nije slučaj.

Jaja - fama o jajima i kolesterolu (kao uostalom i o samom kolesterolu) dugo je trajala, no sada je tome došao kraj. Pokazalo se da su jaja zapravo jedan od najboljih izvora nutrijenata, puna korisnih antioksidansa luteina i zeaksantina, aminokiselina i dobrih ugljikohidrata.

Maslac - zadnjih pedesetak godina bezobzirno se promicao margarin na uštrb prirodnijeg maslaca, a kad se napokon shvatilo da su transmasne kiseline u margarinu štetne i ne pomažu u borbi protiv kolesterola, maslac se zasluženo vratio na pijedestal zdrave hrane. Zasićene masnoće iz maslaca dokazano podižu razine dobrog kolesterola i snižavaju razine triglicerida, masnih naslaga u krvi što je suprotno od onoga što se dugo tvrdilo.

Pivo - iako se šlauf oko struka i dalje zove pivskim trbuhom, dokazano je da pivo ima veze s tim jednako kao i bilo koje drugo alkoholno piće koje se neumjereno konzumira. Kako je pivo (ono pravo, craft pivo, ne industrijsko u plastičnim bocama) zapravo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod energetske vrijednosti kao i litra punomasnog mlijeka, uz to puno antioksidansa iz hmelja, pivo je sjajno za ubrzavanje metabolizma i održavanje mišićne mase.

03.04.2016. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/3-namirnice-koje-obavezno-treba-jesti-iako-su-nezdrave/97346/