« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ZAPOSLENOST

3. maj ima posla do kraja 2011.

Brodogradilište nastavlja intenzivan rad na ugovaranju novih poslova, ima naznaka da će se neki od poslova realizirati

Prosvjed radnika s početka godine
Prosvjed radnika s početka godine (Zeljko Sop / CROPIX)
Više o

brodogradilište

,

3. maj

,

hrvatska brodogradnja

Brodogradilište "3. maj", unatoč nepovoljnim okolnostima, osiguralo je zaposlenost većeg dijela kapaciteta za 2011. godinu, rekao je predsjednik uprave tog riječkog brodogradilišta Edi Kučan na današnjoj konferenciji za novinare.

Tanker za zadarsku Tankersku plovidbu, koji će se porinuti sutra, isporučit će se u ožujku 2011. Još jedan od tankera za domaće naručitelje, i to za Uljanik plovidbu, porinut će se krajem ožujka, a tijekom godine očekuje se i završetak opremanja posljednjeg broda u nizu za Uljanik plovidbu, kazao je Kučan.

Predviđen je završetak opremanja dvaju brodova za norveškog naručitelja preuzetih iz talijanskog brodogradilišta koje je završilo u stečaju, ugovara se nabavka opreme i izrađuje tehnička dokumentacija za ugovorenu gradnju brodova za švedskog naručitelja Wisby Tankers, a 2011. će se izgraditi i do sad najveća teglenica u riječkom brodogradilištu za belgijskog naručitelja, duljine 100 metara i vrijednosti oko pet milijuna eura, najavio je Kučan.

Dodao je kako se nastavlja intenzivan rad na ugovaranju novih poslova te da ima naznaka da će se neki od poslova realizirati. No, naglasio je, najprije treba riješiti pitanje odobrenje plana preustroja u Europskoj komisiji nakon čega će se moći neometano nastaviti s ugovaranjem.

Govoreći o problemu pri primopredaji broda "Pomer" za Uljanik plovidbu Kučan je kazao da je u tijeku završno definiranje stavki primopredajnog ugovora pa bi brod mogao uskoro isploviti iz "3. maja". Uljanik plovidba je nedavno pokrenula postupak međunarodne arbitraže s "3. majem" zbog neslaganja o visini cijene broda, ali je, kako je rekao Kučan, arbitraža povučena nakon kvalitetnog sastanka i postignutog dogovora u Ministarstvu gospodarstva.

Iznoseći podatke o rezultatima poslovanja naveo da će samo Brodogradilište "3. maj", kao najveća tvrtka u sklopu grupe Brodograđevna industrija "3. maj", ove godine ostvariti pozitivan poslovni rezultat s dobiti od devet milijuna kuna. No, nakon uračunavanja kamata koje opterećuju brodogradilište, konačni poslovni rezultat će ipak biti negativan.

Tvrtka STN u sklopu grupe BI "3. maj" ostvarit će pozitivan rezultat, a ostale sastavnice će na kraju 2010. biti u minusu, kazao je Kučan napominjući da još ne može govoriti o konačnom poslovnom rezultatu cijele grupe BI "3. maj".

Na novinarsko pitanje o trenutanom stanju i perspektivama privatizacije Kučan je kazao da će se u prvoj trećini godine znati kakvo je stanje mogućeg kupca, grupe A-tec, koja je navodno u poslovnim problemima. Ako ne uspije A-tecovo privatiziranje "3. maja", po njegovim riječima, brodogradilište ima već gotov plan preustroja kojeg je izradila Uprava, a postoje i drugi zainteresirani mogući kupci, po informacijama Uprave, iz Velike Britanije, Kine pa i Danko Končar koji ponovno iskazuje interes za "3. majem".(hina/metro-portal)

21.12.2010. 16:03:41
Novi komentar
nužno
nužno